Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påhopp, felaktigheter och överdrifter om Svenska Freds

Annons

Replik på Svenska Freds talar som de har förstånd till (na.se 11/9) David Lindén riktar i sin ledare en rad felaktiga påståenden mot mig och Svenska Freds. Han inleder med att militärövningen Aurora 17 "väckt liv" i Svenska Freds. Vi har dock varit "vakna" och arbetat för fred sedan 1883. Vår grundare KP Arnoldsson fick Nobels fredspris 1908 för att ha bidragit till att unionsupplösningen mellan Sverige och Norge skedde fredligt. Vi är världens äldsta aktiva fredsorganisation och har jobbat med opinionsbildning i 124 år.

Lindén påstår felaktigt att svenska Freds "inte med ett ord berör den ryska övningen Zapad". Vi lyfter tvärtom alltid Zapad när vi kommenterar Aurora 17. Det hade räckt med en googling eller ett besök på vår hemsida för att ta reda på det.

Svenska Freds anser att upprustning leder till ökade spänningar och ökad risk för väpnad konflikt. Lindén menar att jag sagt att det är Sveriges nedrustning som bidragit till vår långa tid av fred. Det jag sagt är att vi byggt vår långa fred på alliansfrihet, diplomati och arbete för nedrustning.

Freds vill diskutera svängningen i debatten, där vår framgångsrika utrikespolitiska linje om nedrustning och avspänning av många nu framställs som helt vansinnig.

Jag kan hålla med om att det citat Lindén syftar till kortats på ett missvisande sätt. Att kalla det för "fake news" som inte "håller för ett skolarbete" är dock mer ett försök till förminskande härskarteknik än ett motargument. Jag har heller aldrig nämnt "villkorslös" nedrustning, ett adjektiv som Lindén lägger till för att ge mer kraft åt sin kritik. Svenska Freds vill diskutera svängningen i debatten, där vår framgångsrika utrikespolitiska linje om nedrustning och avspänning av många nu framställs som helt vansinnig.

Vi vill diskutera det långsiktiga målet med den destruktiva upprustningsspiral som pågår. Hur ska avskräckning leda till hållbar fred och inte enbart till att få Putin att "tänka två gånger" innan han anfaller?

Vi bedömer vår möjlighet att påverka genom att resa till Ryssland och protestera mot Putins upprustning och auktoritära styre som liten, även om det är smickrande om Lindén tror något annat.

Lindén undrar varför vi inte protesterar i Ryssland. Svenska Freds arbetar där vi kan göra störst skillnad, inom svensk politik och svensk opinion. Vi har länge samarbetat med civilsamhället i Ryssland eftersom det är genom stöd till demokratiska krafter som vi bäst skapar förändring. Vi bedömer vår möjlighet att påverka genom att resa till Ryssland och protestera mot Putins upprustning och auktoritära styre som liten, även om det är smickrande om Lindén tror något annat.

Lindén lyfter det latinska uttrycket "Om du vill ha fred rusta för krig" som något vi inte känner till. Tvärtom har vi en modifierad version: "Om vi vill ha fred rusta för fred". Det finns många latinska uttryck, som nödvändigtvis inte är sanna bara för att de är på latin.

"Non omnia possumus omnes" är ett annat latinskt uttryck som betyder "Vi kan inte alla göra allt."

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Svenska Freds har haft fred som mål sedan 1883. Hur vi jobbar beslutas av våra medlemmar på kongress vartannat år. Om Lindén vill förändra det får han bli medlem och komma dit och lägga sin röst.

Vi uppskattar en öppen debatt om hur vi bäst skapar hållbar fred. Vi föredrar dock att diskussionen förs utan påhopp, felaktigheter och överdrifter.

Agnes Hellström, ordförande (inte generalsekreterare som Lindén hävdar) för Svenska Freds.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons