Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker besvikna efter reaktioner på festinbjudan

Vi känner oss mycket besvikna över hur media och några i politiken beskriver Lindeskolans 50-årsjubileum.

Annons

Att en så rolig och positiv händelse som ett jubileum för vår omtyckta gymnasieskola, nu överskuggats av vad som inte är annat än ett olyckligt planeringsmisstag är mycket beklagligt.

Vi i politiken försöker självklart hitta lösningar i den nu uppkomna situationen.

Att det, som det beskrivs i NA skulle vara så att kommunen backar när det gäller festdiskussionerna är inte fallet.

Lindeskolan hörde inför jubileumsåret av sig till barn- och utbildningsnämnden och bad om 200 000 kronor för att arrangera ett jubileumsfirande.

Självfallet fick de detta då vi anser att jubileum ska firas och att händelsen är en viktig del i Lindesbergs historia.

En arbetsgrupp tillsattes av Lindeskolan för att arrangera denna fest. Det är denna arbetsgrupp som har genomfört de arrangemang som hittills genomförts likväl som hållit i planeringen för jubileumsfesten. Arbetsgruppen har haft fullt ansvar för planering och genomförande av jubileumsfesten. Det är således inte nämnden och politiken som har skött detta arrangemang.

När Anniette Lindvall (M) tog upp ämnet om tilläggskostnader på kommunstyrelsen, hänvisades hennes fråga till förvaltningen då ingen information gällande hennes fråga fanns för dagen då det var en nyhet för de flesta samt att det var en fråga som avgjorts i förvaltningen.

Frågan lyftes ett par dagar senare på ett möte med gymnasiechefen och förvaltningschefen där även representanter från barn- och utbildningsutskotten och förvaltningarna i Nora och Ljusnarsberg deltog. Det bestämdes att frågan skulle tas upp vid barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott på måndagen, vilket journalisten på NA informerades om vid ett samtal under fredagen. Beslut om ökad finansiering togs vid arbetsutskottets sammanträde på måndagen då det givetvis inte var ok att kräva betalt av lärare.

Den information som vi i politiken har fått har handlat om festen i stora drag, hur planeringen gått samt information om aktiviteter som skolan/varje program anordnat under våren och även kommer fortsätta med under resten av året.

Vi har på bästa sätt utifrån den information vi haft varit beredda att stötta arrangemanget.

När frågan om kostnadstäckning på 200 000 kronor lyftes i barn- och utbildningsnämnden beslutades att nämnden täcker kostnaden såvida inte kommunstyrelsen tar den kostnaden.

Kommunstyrelsen valde att släppa kostnaden till nämnden och barn- och utbildningsnämnden har betalat.

I denna diskussion har inget parti reserverat sig mot besluten eller haft annorlunda åsikter.

Med anledning av detta ställer vi oss frågande och är djupt besvikna över hur denna fråga skötts av media och några politiker. Vår avsikt har aldrig varit något annat än att alla berörda ska få delta i en rolig jubileumsafton.

Vi hoppas innerligt att alla berörda av denna diskussion, nu när planeringen börjar nå slutet, kan slappna av och börja se fram emot Lindeskolans 50-årsjubileum som vi tillsammans ska fira till hösten.

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Anders Persson (C)

Vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Linda Svahn (S)

Svar direkt

Den 1 juni publicerade NA att lärare och personal på Lindeskolan skulle betala 250 kronor för att få gå på jubileumsfest, medan politiker och andra gäster skulle få gå gratis. Gymnasiechefen, som också ingått i planeringsgruppen för jubileet, bekräftade uppgiften och beklagade att pengarna som avsatts för firande inte räckte för att bjuda alla. Vi berättade i samma artikel att ordförande i barn- och utbildningsnämnden nåtts av uppgifterna och att ärendet skulle upp på nämndens bord.

Men inbjudningar hade redan gått ut, och besvikelsen var stor bland personalen på Lindeskolan. Detta var vad vi beskrev i NA.

Fadäsen att inte från början bjuda lärarna gratis kallar politikerna till ovanstående debattartikel för ”ett olyckligt planeringsmisstag” och lägger skulden på planeringsgruppen för festen och på NA för att ha berättat om det som vi fått många reaktioner om, och som spritts i sociala medier – ilska och besvikelse från lärare.

I artikel två, dagen efter, har vi en rubrik som säger: ”Kommunen backar efter diskussionerna” eftersom barn- och utbildningsnämnden då beslutar sig för att släppa till mer pengar. Denna rubrik tycks ha upprört de två Lindepolitikerna. Men hur ska man annars beskriva det som hänt? Kommunen bjöd först in, med krav på betalning – senare, ändrar man sig och bjuder in till fest gratis.

NA ska leverera korrekt material och rätta om vi haft fel. I det här fallet ser jag inte att vi beskrivit situationen på ett felaktigt sätt.

Ansvarig utgivare NA

Katrin Säfström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons