Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna får aldrig glömma folket

Annons

Tisdagens Nerikes Allehanda rapporterade om Stadsskogsskolans i Lindesberg elever som demonstrerade mot planerade nedskärningar i sin skola. Politikern, vars fönster någon bankade på, anser sig ha blivit ”störd och irriterad” av demonstranterna och NA menar att demonstrationen ”urartade” när eleverna bankade på rutor och gick in i kommunhuset och skrek slagord mot nerdragningarna i skolan.

Man utgår således från perspektivet att politikerna representerar demokratin och att folket är störande inslag i denna demokrati. Jag skulle vilja framföra en diametralt motsatt demokratisyn. Demokrati betyder folkmakt och kan ta sig många olika uttryck och former. Klart är dock att detta pampvälde, med politiker som inte har annat än att administrera EU-direktiv och sparkrav, knappast har något med folkmakt att göra.

I de gamla, demokratiska indiannationerna i Syd- och Centralamerika hade man en speciell invigningsceremoni för en nyvald hövding. Det gick till på det viset att hövdingen fick sätta sig, med rumpan bar, på en stol med ett stort hål i. Under stolen och hövdingens ändalykt placerades så en lerkruka med glödande träkol. Där fick hövdingen sitta och lyssna på när medborgarna i indiannationen talade om syftet med denna ceremoni; nämligen att hövdingen ska veta att han inte sitter där för att ta igen sig utan för att arbeta för folket samt att han aldrig ska glömma vem som satt honom på hans ämbetsstol och vilka han sitter där för att tjäna. Skulle hövdingen ändå glömma vem han tjänar erinrar folket honom om att han en eld kommer göras upp under hans bakdel som är så stor och så het att det varken blir nåt kvar av hövdingen eller ämbetsstolen. Det dröjde därefter veckor innan hövdingen kunde sätta sig ner utan att tänka på den folkliga behandlingen av hans avsides liggande kroppsdel och detta hjälpte honom i utövandet av hans ämbete.

Dessa indianers demokratiska system är inget vi behöver kopiera rakt av, men för min del anser jag att folket bör vara en tumme i ögat på politiker, att vi alla bör agera som eleverna vid Stadsskogsskolan. Eleverna är ett föredöme och deras djärvhet lovar gott inför framtiden. Nästa gång kanske nedskärningspolitikerna släpas ut och slängs i närmsta snödriva?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons