Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna i Örebro måste ta varningarna på allvar

Annons

Jag har just läst David Jonstads ”Kollaps – Livet vid civilisationens slut” och har börjat läsa Björn Forsbergs ”Omställningens tid – tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid”. Det är dramatisk läsning. Det mest skrämmande var informationen om att statens och kommunernas beredskapslager som var så välfyllda av livsnödvändiga produkter för ett par decennier sedan numera är i princip tomma. Dessutom verkar beredskapsplanerna vara nedprioriterade. Finns det någon som har ansvaret för att organisera NÄR krisen och kollapsen kommer här i Örebro?

Enligt Jonstads och Forsbergs redovisning har vi nu nått ”peak everything”, vilket innebär att oljelagren är på upphällningen, och att makthavarna därför börjar söka desperata lösningar på energiproblemen – utan att informera oss vanliga människor om vad detta innebär. Ett exempel är djuphavsoljan där man borrar på flera tusen meters djup och riskerar att förstöra haven för lång tid framöver, något som hände vid Mexikanska golfen år 2010. Jag trodde inte att människor kunde vara så galna. Men efter att ha läst dessa två böcker inser jag desperationen.

För kapitalismen och den heliga marknaden gäller det nu att på något sätt överleva eller gå under. För med energikrisen följer finanskrisen och miljökrisen – oundvikligen. Och därmed också ”… slutet på världen så som vi känner den. Det vill säga: slutet på den industriella civilisationen och början på något annat” som David Jonstad formulerar sig.

Min övertygelse är nu att det är livsviktigt för samhället, för kommunen och för oss kommuninvånare att ni politiker tar varningarna på djupaste allvar och tillsammans med oss i tid börjar bygga det nya energisnåla, miljövänliga samhället.

Det finns städer och kommuner i världen som infört ”Slow money”, ”Slow Food”, som börjat räkna ”matmil”, som börjat gynna bönderna i närmiljön, som reducerat biltrafiken och förbättrat gemensamhetstrafiken och mycket mera. Varför inte göra Örebro till Sveriges framtidsstad i dessa frågor?

Hoppas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons