Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna måste ta ansvar för förskolelokalerna

Förskolan Bollen, som troligen måste rivas på grund av mögelskador, kan vara toppen på isberget professionalism och prioriteringar i kommunens förvaltning och utveckling av förskolor och skolor.

Annons

Jag konstaterar att renoveringen av Bollens förskola varit bortkastad. Under det nya spacklet döljer sig fukt och mögel. Förmodligen finns det fler lokaler som är i farozonen och som nu borde renoveras omedelbart. Men med dålig planering och kontroll kommer akuta renoveringar med nya skolflyttar i vägen, och så här rullar det på. Barn och personal riskerar vistas i hälsofarliga lokaler.

Jag känner stor frustration över hur förskolor och skollokaler missköts och att ingen verkar ha kontroll. Jag vet att både Futurum AB, som är ett kommunalt bolag med ansvarar för skollokaler, och enstaka tjänstemän i kommunen gör sitt bästa. Men det räcker inte! Futurum möts av en icke professionell motpart, kommunen med en ledning som inte förstår att prioritera resurser och ge tydliga direktiv.

Jag misstänker att läget med förskole- och skollokaler är mer allvarligt än vi kunnat tro. Menar vi allvar med att Futurum ska kunna ordna upp detta så måste vi ge dem tydligare uppdrag. Om resurser saknas ska det tillskjutas nya medel och vi ska ge Futurum möjlighet att sätta marknadsmässiga hyror. Ansvariga politiker i kommunledningen måste ta sitt ansvar för att lokaler för Örebros barn och elever ska hålla hög standard. Vi kan inte ha lokaler som gör barn och personal sjuka.

Kommunledningen måste möta upp Futurum med lyhördhet, klokhet och professionalism. Beslutska fattas i tid och vara förutseende. Panikbeslut ska i största mån undvikas. Kommunen måste skaffa sig längre planeringstid och politiker ska vara tydligare och ta kommando över situationen.

Miljöpartiets tidigare förslag om en skolkommission har Folkpartiet inte stött men nu tror jag dessvärre att det är rätt att tillsätta denna. På så vis samlas både tjänstemän, Futurum och politiker till en operativ enhet. Vi bör hjälpas åt och visa handlingskraft för att få rätsida på lokalproblematiken i Örebro.

Ansvarig nämnd, programnämnd barn- och utbildning måste få ett tydligare inflytande och mer aktivt följa upp kommunledningens lokalförsörjningsenhet med tydliga krav som säkrar att lokaler håller måttet för verksamheten. Programnämnden är ansvarig för verksamheten, men är i dag utan inflytande på lokaler och personal. Det kan bara sluta på ett sätt och förlorarna är Örebros barn och elever.

kommunalråd för Folkpartiet i Örebro

Karolina Wallström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons