Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat vård har lättare att rekrytera läkare än landstinget

Annons
Primärvård. Ängens vårdcentral är en av dem i länet som behöver anställa distriktsläkare. Arkivfoto: Anders Erkman

Medborgarnas möjlighet att få vård i det S-styrda Örebro läns landsting är långt ifrån jämlik. Bostadsorten är helt avgörande för vilken vård man kan komma i åtnjutande av.

Trots att landstinget anställt 14 nya distriktsläkare finns det fortfarande många vårdcentraler som är beroende av hyrläkare för att få verksamheten att fungera och kunna erbjuda invånarna den vård de har rätt till.

Problemet med hyrläkare är att väldigt få stannar mer än tre veckor på samma ställe, eftersom att de då får mera pappersarbete att ta hand om. Denna tendens har ökat på senare år. De vårdcentraler som får hjälp av hyrläkare som stadigt kommer tillbaka, får en annan stabilitet även om fast anställda läkare är det patienterna efterfrågar.

Man vill komma till en läkare som känner igen en och vet lite om vem man är. Det skapar trygghet att vara igenkänd och man slipper berätta om besvären och medicinerna vid varje besök.

Vårdcentralerna behöver också fasta läkare för att kunna ta hand om den medicinska expertis kommunernas äldreboenden ska ha.

Handledning av läkarstudenter, AT-läkare och ST-läkare är andra viktiga arbetsuppgifter för vårdcentralernas distriktsläkare.

I Örebro kommun finns det många vårdcentraler att välja bland och människor kan lista om sig till en vårdcentral som har läkare och får då den vård de behöver. Det är sämre i flera av våra kommuner ute i länet. De flesta kommuner har endast en vårdcentral och det är praktiskt taget omöjligt för bland annat äldre att ta sig till en vårdcentral i en annan kommun.

Primärvård, den vård som erbjuds på vårdcentralerna, är första linjens sjukvård och därför är det så viktigt att alla människor har tillgång till distriktsläkare nära hemorten. Störst behov av att anställa distriktsläkare har Ljusnarsberg, Lindesberg, Hallsberg, Baggängen i Karlskoga samt Varberga och Ängen i Örebro. I Ljusnarsberg är det extra bekymmersamt. Vårdcentralen har saknat fasta läkare i över två år.

Socialdemokraterna talar sig varma för den jämlika och solidariska vården, men de har inget svar att ge de sjuka i Ljusnarsberg och Lindesberg med flera.

Primärvården i Örebro läns landsting dras med stora orättvisor när invånarna inte kan få vård de behöver.

Det är extra besvärligt när S-majoriteten hårdnackat slår bakut när vi vill göra det möjligt för läkare och distriktssköterskor att öppna eget. I vårt grannlandsting, Västmanland, har man varit överens inom politiken om att det är bra med privata vårdgivare och konkurrens. Där finns det också gott om alternativ till den landstingsdrivna vården för medborgarna att välja bland.

De privata vårdcentralerna i Västmanland har också mycket lättare att rekrytera läkare än de landstingsdrivna. Vi moderater menar att det krävs omtag och nytänkande för att kunna rekrytera distriktsläkare som vill bo och jobba i bland annat Ljusnarsberg.

Vi moderater menar att det ska vara möjligt att bo, jobba och få första linjens sjukvård i hela Örebro län. Vi vill göra det möjligt att vara sin egen inom sjukvården. Vi är övertygade om att med ett förändrat regelverk som tillåter flexibilitet och nytänkande inom sjukvården kan vi göra det attraktivt att bo och jobba inom primärvården också i Örebro län. Det gäller att tänka utanför boxen och pröva nya vägar för att rekrytera läkare till bland annat Ljusnarsberg.

Hanne Alvner Oppositionsråd (M) Ulf Hilding (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons