Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda utställningen om slottets historia!

2001 invigdes en utställning i nordvästra tornet på Örebro slott. I den berättas både slottets och stadens äldre historia. Statens Fastighetsverk byggde med varsam hand om den gamla skyttekammaren i slottsrundeln som till en del står ute i Svartån.

Annons

Golvet sänktes till 1500-talets nivå, en mellanvåning byggdes in så att rummets volym kunde utnyttjas maximalt. Takhöjden från golvet upp till bjälklaget i landshövdingens sovrum är 8 meter. Fastighetsverket lade ner 4,5 miljoner i nordvästra tornet.

Besökare till utställningen säger att man verkligen känner historien där nere.

Man kan ta på den. I nordvästra tornet finns ett av landets bäst bevarade 1500-talsrum.

I utställningen samverkar föremål med text, bild, ljud och doft. Den gestaltar axplock ur slottets och stadens historia från tidig medeltid fram till förra sekelskiftet.

Bland annat skildras Örebros tillblivelse, Engelbrekts belägring av medeltidsborgen och en häxbränning på slottsholmen. Karl IX (med Thomas Oredssons röst) irriterar sig över att Närkebönderna inte kört fram så många murstenslass från Hällabrottet som överenskommet var.

Lars Aggers modell av slottsholmen visar att det fanns mycket mer än bara en Vasaborg där vid sekelskiftet 1600.

På mellanvåningen i en alkov i muren står ett bord dukat med menyn hämtad från Kajsa Warg. Intill bordet finns en doftorgel där besökaren kan sniffa på 1700-talet.

Förutom Fastighetsverkets 4,5 miljoner bidrog Örebro kommun med 2,5 till produktionen av utställningen. Sparbanksstiftelsen Nya sköt till 1 miljon. 8 miljoner är alltså investerade.

Avsikten var att utställningen skulle bli permanent och vara gratis för besökare. Den tanken har förverkligats med råge. Man räknar med att i medeltal 50 000 besökare per år har sett den. En sensor vid entrén har hållit räkningen.

Det finns ett aber. Efter 13 år är slitaget märkbart. Nu finns två saker som måste göras:

1. En genomgripande renovering måste till. Utställningen ska återställas till det skick den hade vid invigningen 2001.

2. Löpande tillsyn och underhåll måste organiseras.

Målet är att utställningen ska vara öppen dagligen.

Lyckas vi inte med det här är är risken stor att utställningen i Örebro slott glöms bort och förfaller. Det vore en skandal.

I Fastighetsverkets regleringsbrev 2014 står att verket ska ”utveckla besöksmål i samarbete med kommuner, landsting och besöksnäringen och prioritera dem där man kan få till stånd långsiktiga avtal om lokal medfinansiering eller åtaganden från lokala parter.”

För att utställningens överlevnad ska säkras krävs det därför att ägaren Fastighetsverket och Örebro kommun och/eller landstinget skriver ett samarbetsavtal.

Fastighetsverket kommer inte ensamt att åta sig renovering och ansvar för tillsyn och underhåll.

Vi vill att utställningen i slottet ska bli en viktig del av kulturutbudet i Örebro. Vi vill också att den ska bli en framträdande del i Örebros 750-årsjubileum nästa år.

Gerd Engman

Rose-Marie Frebran

Marie-Louise Forsberg-Fransson

Dixie Ericson

Sören Gunnarsson

Irén Lejegren

Sigvard Marjasin

Lars Agger

Thord Strömberg

Göran Tivenius

Lennart Hedberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons