Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvis handel förbättrar människors arbetsvillkor

Annons

Enligt FN:s siffror är 215 miljoner barn fast i barnarbete och majoriteten av allt barnarbete sker i jordbrukssektorn, där många av våra vanligaste produkter produceras. Det faktum att barn arbetar i stället för att leka och gå i skolan är ett av världssamfundets största misslyckanden. Vi är många som vill förändra, och vi är många som tror att vi kan göra det genom en mer rättvis och etisk handel.

Jag har under flera år varit engagerad i olika rättvisefrågor speciellt i rättvis handel och organisationen Fairtrade. Det är något jag är stolt över. Jag har diskuterat frågan med många olika människor och de flesta håller med mig men jag kan känna att det ofta är en liten bitter ton eller ett ifrågasättande, höjt ögonbryn och det ser ut som att personen jag pratar med tänker något i stil med: ”Oj vad duktig man kan vara då och tänka på fattiga människor i ett annat land. Jag har nog med att få mat på bordet till mina ungar och det är dyrt som det är.” Ja! Som sydnärking, svensk, ung kvinna är jag duktig. Jag kan klappa mig på axeln för jag vet att när jag betalar lite mer för en Fairtrade-märkt produkt har odlaren redan fått betalt, ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Dessutom får de genom sin försäljning en Fairtrade-premie som kan investeras i en ny brunn, mikrokrediter eller en skola för barnen. Det ger möjligheter till förbättrade villkor och därmed möjligheten för dem att förbättra sina och sina barns liv.

Konsumenter, företag och beslutsfattare har alla en mycket viktig roll att spela i kampen för att avskaffa förekomsten av barnarbete. Det går att göra skillnad. Idag är det din tur att klappa dig på axeln och göra ett schysst val i butiken för i dag firar vi World Fair Trade Day.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons