Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens åtgärder för bostadsbygge ger försumbara effekter

Annons

Det är naturligtvis bra att regeringen uppmärksammat att bostadsbristen hotar både jobb och tillväxt. Men den skattesänkning som regeringen föreslår, och som ska stimulera bostadsbyggandet, innebär 100 kronor per månad och lägenhet. Dessutom är nyproduktionen redan undantagen från fastighetsskatt i fem år. Dessa åtgärder väntas enligt regeringen öka bostadsbyggandet med 400 lägenheter per år på längre sikt. Samtidigt saknar 248 000 unga vuxna en bostad och 163 000 nya bostäder måste till. Effekten blir alltså försumbar.

Om regeringen verkligen vill skapa bättre förutsättningar för nyproduktion av hyresrätter behövs betydligt kraftfullare åtgärder. Visserligen öser regeringen redan i dag miljardbelopp över bostadsmarknaden, men tyvärr inte för att skapa fler bostäder. För att få en bild av läget har Hyresgästföreningen låtit Rådhusgruppen undersöka de förändringar som skett gällande skatter, avdrag och räntereduktioner.

Rapporten visar att regeringen, de senaste fem åren, genomfört ett antal skatteförändringar som ensidigt riktats mot dem som äger sina bostäder: Skattelättnaderna för villaboende uppgår exempelvis till 31,2 miljarder kronor, den sänkta fastighetsskatten uppgår till 17,1 miljarder kronor, rot-avdrag på 8,2 miljarder kronor och ränteavdrag på 5,9 miljarder kronor. Det motsvarar skattelättnader på 16 000 kronor för varje villaägare.

Hyresgästföreningen har föreslagit en rad åtgärder för att skapa förutsättningar för både jobb och tillväxt. Om regeringen menade allvar med en kraftfullare bostadspolitik borde man därför börja med våra förslag:

@NA Brödtext m pil: Investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätter

Rot-avdrag till hyresrätter

Låg moms på hyran

Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter

Slopad fastighetsskatt för hyresrätter

Skattefria underhållsfonder

Stöd till bostadsföretag på vikande marknader.

Kostnaden för detta beräknas uppgå till cirka tio miljarder kronor per år. Det motsvarar en tredjedel av de skattestimulanser och bidrag som i dag går till villaboendet. Det är naturligtvis bra att regeringen signalerar att det behöver byggas mer. Men när Öholm och Avsan får det att låta som en politik för fler bostäder sprider de dimridåer.

Lars-Åke Larsson

Regionordförande

Hyresgästföreningen Region Mitt

Ewa Haag

Ordförande

Hyresgästföreningen Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons