Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionledningen behöver ändra attityd

Annons

Sedan årsskiftet har landstinget och tidigare Regionförbundet gått samman och bildat Region Örebro län. Att se till att länets invånare får trygg och säker vård i tid är fortsatt en kärnuppgift. Uppdraget och rollen har dock blivit bredare och för att säkra framtida välfärd ska vi arbeta för en hållbar och långsiktig tillväxt i vår region.

Men vi förflyttar oss till andra sidan Atlanten först.

Tillståndet i nationen är starkt, sade USA:s president Barack Obama när han i början av året levererade sitt årliga tal till den amerikanska kongressen, mer känt som ”State of The Union”.

Sju år efter den förödande Lehman Brothers-kraschen har USA rest sig igen. Och det är egentligen inte förvånande.

På den amerikanska västkusten ser man ett rejält uppsving i ekonomin och man kan undra, vad har USA som inte Europa har?

När jag 1999 på ALMI:s uppdrag gjorde en studieresa till Kalifornien, i samarbete med Sveriges Tekniska attachéer, blev en av mina slutsatser följande: Kalifornien har kompetens, kapital och kreativitet. Det har vi i Sverige och Europa också, men om man till det lägger större rörlighet på arbetsmarknaden, högre riskbenägenhet, tillgång till riskkapital och en i grunden positiv attityd till företagande, så har vi en del av svaret.

En viktig hörnsten för Region Örebro län är att utveckla en nära samverkan med länets kommuner och se till att vi tillsammans med olika aktörer stärker företagandet i kommunerna och därmed stärker regionens ekonomi.

Företagen måste involveras i dialogen. Vi behöver ta fram bättre verktyg för att innovationer som genereras på vårt Universitetet och Universitetssjukhus omsätts i konkurrenskraftiga produkter, tjänster och företag. Fortsatt utveckling av ett effektivt innovationssystem är avgörande. Vi behöver dessutom en regional politisk strategi för infrastruktur- och bostadsplanering och vi måste utveckla bra kommunikationsmöjligheter för hela regionen.

”Förbjud vinster i välfärden”. Vänsterns fanbärare Jonas Sjöstedt är en skicklig retoriker som lyckades skrämma många väljare. Enligt hans synsätt är politiken alltid bättre på att driva en verksamhet än en företagare. Vänstern ser företagare som ondskefulla väsen som enbart drivs av vinstbegär. Det är självklart att ett företag ska kunna gå med vinst, lika självklart som att vi ska ha regelverk och uppföljningsmodeller som garanterar långsiktighet och seriösa aktörer inom välfärdsområdet.

Attityden spelar roll. Tillbaka till den amerikanska västkusten och Kalifornien som i sig är världens åttonde största ekonomi enligt Världsbankens rankning. Därmed har staten Kalifornien passerat både Ryssland och Italien som ekonomi.

I Silicon Valley finns ingen Jonas Sjöstedt. Där finns människor med idéer och drömmar, människor med olika bakgrund och kompetens i kombination med tillgång till riskkapital. En öppen, dynamisk kultur och en positiv attityd till entreprenörer – det är avgörande och det är därför USA nu reser sig igen. Vi har något att lära.

Därför är det oroväckande att se regeringens inställning till företagande och motsvarande attityd på lokal och regional nivå. Vi ser flera exempel i vårt län där politiken blir ett hinder istället för en möjlighet. Fortsätter vi med ett politiskt ledarskap med en så starkt företagsfientlig attityd, kommer vi aldrig i närheten av Gnosjö och än mindre Kalifornien.

Enligt Svenskt Näringslivs företagarundersökning för 2014, ligger Örebro län i botten tillsammans med Västmanland vad gäller andel nyföretagare. Gotland och Stockholm ligger i topp. Kvinnligt nyföretagande går framåt i riket, men i Örebro län står det stilla och vi är näst sämst i landet vad gäller andel kvinnor som startar företag. Detta borde få styrande politiker att reagera och agera!

Sett till befolkningsantal, ett starkt växande Örebro samt det faktum att vi har både ett Universitet och ett Universitetssjukhus, så borde vårt län kunna ligga högre i företagsrankningen. Nya Moderaterna anser att det börjar med ett politiskt ledarskap med en attityd som bejakar entreprenörskap och företagande, valfrihet och mångfald. Vi tror på entreprenörer och företagare – de är vår framtid.

Katarina Tolgfors

Oppositionsråd (M), Region Örebro län

Andre vice ordförande i nämnden för regional tillväxt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons