Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Religionen saknar verklighetsförankring

Annons

Ja, på ett sätt är vetenskap och religion varandras motsatser. De som delar religion, delar trosföreställningar och dogmer, men vetenskap är inget annat än ett namn på de metoder som vi anser vara bäst för att samla in kunskap om verkligheten.

I min replik gör jag poängen att religion saknar verklighetsförankring, vilket inte alls är ett ovetenskapligt påstående. Tack vare religionspsykologin och våra kunskaper om historia, vet vi mycket väl att gudstro inte härleds till fungerande evidens som pekar på Guds existens – gudstro förklaras snarare med psykologiska och sociala teorier.

Det skulle förvåna mig om Lars B Stenström vet något som inte vi andra vet om detta.

Det finns bra och dåliga saker med religion, men det kan bli farligt, eftersom anspråken aldrig utmanas. Och hur skulle kristendomen kunna utmanas?

Enligt kristendomens dogmer, visar sig inte pärleporten förrän efter man dött. Och utan verklighetskontroll, finns utrymme för religion att skena. Stenström bekräftar bara att jag påpekar att det finns bra saker med religion, men stannar vid det, vilket demonstrerar ointresse (eller oförmåga) att över huvudet taget hantera ämnet.

Stenström påpekar även att vetenskap inte är rätt igenom bra, men nu är vi inne på rena kunskapsfrågor, och här kan jag igen konstatera att vetenskap inte är en sekt eller en församling, utan endast metod. De metoder som vi anser vara bäst, helt enkelt.

Pseudovetenskap som bland annat rasbiologi, är ett jättedåligt exempel på vetenskap. Vetenskapen är en samhällsnytta, och att välja de näst bästa metoderna, för att undvika epitetet ”vetenskap” är bara befängt. Och att använda de sämsta metoderna, de religiösa, är bortom alla ursäkter.

Skrifttolkning, anekdoter, personliga övertygelser och uppenbarelser. Det vetenskapliga arbetet som kommer från troende forskare, kommer tack vare det vetenskapliga arbetet, inte tack vara att de personligen råkar vara inspirerade av Gud. Andra kan vara inspirerade av rockgruppen Queen eller – för att knyta an till en närliggande samhällsdebatt – Smurferna.

Tack för att du läser min blogg, jag hoppas att du kan ta intryck.

Anders HesselbomReligionskritisk bloggare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons