Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik. Öholm och Svantesson (22/5) Regeringen har slut på nya idéer om jobben

Annons

Sverige har i snart sex år haft en högerregering vars politik inte lett till nya jobb utan som i stället ensidigt dömts ut som verkningslös. Sysselsättningsgraden har sjunkit, arbetslösheten stigit och allt fler yngre står utan arbete. Regeringens egna finanspolitiska råd sågade för bara någon vecka sedan så gott som hela regeringens politik mot arbetslösheten. Vilket också Konjunkturinstitutet tidigare har gjort. Och liksom andra experter har gjort.

Detta vet Oskar Öholm och Elisabeth Svantesson om. Men på grund av trötthet och idélöshet står de tomhänta och utan förslag på hur jobben ska bli fler och arbetslösheten sjunka. Därför framstår deras kritik av vår politik som ganska tunn.

Tvärtemot vad Öholm och Svantesson skriver, och tvärtemot vad som gäller för Moderaterna, har Socialdemokraterna en kraftfull politik för fler jobb, men också en politik som rustar arbetslösa att kunna komma ut i arbetslivet.

Utbildningskontrakt för unga med en individuell mix av arbete, utbildning och praktik med villkorad ersättning som betalas ut om man fullföljer sitt kontrakt, är en av våra viktigaste idéer. Drygt 6000 sommarjobb i Örebro län, traineeplatser, bättre strategisk samverkan om innovationer och forskning, mer lättillgängligt riskkapital, bland mycket annat, är andra förslag vi lagt fram.

Men vad är Moderaternas svar? Är det bara mer av samma utdömda politik som helt plötsligt ska bli framgångsrik och skapa nya jobb? Har Elisabeth Svantesson, nybliven ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, över huvud taget några arbetsmarknadspolitiska förslag som går utöver det regeringen redan gör?

Sverige behöver en ny regering. Högerregeringen har slut på idéer och den politiken man för fungerar inte enligt den samlade expertisen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons