Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik. Till Anki Bergqvist, Anki Pettersson (31/12) Vargen är ett offer för oss människor

Annons

Jaha, så var det dags att fortsätta vargdebatten. Är det verkligen bara vi som bor i tätorterna som accepterar den cykel som finns i vår natur. En jägare jag känner säger att vargen ska vara skygg annars ska/bör den skjutas. Så en varg som råkar komma nära ett samhälle ska alltså skjutas.

Med den attityd som Anki Bergqvist och Anki Pettersson visar så kräver inte de särskilt lång betänketid för skyttet. Enligt dem får rovdjuren inte heller dra sig söderut trots att till exempel vargen är ett vandrande djur.

Jag har skrivit tidigare om antalet vargar. I exempelvis Spanien, finns det cirka 2 000 vargar, även runt samhällen, utan nämnvärda problem. Varför klarar inte vi svenskar en stam på kanske några hundra?

Hur många hundar dödas då av vargen? En del jägare släpper ju inte ut sina hundar för eftersök.

Enligt Agria djurförsäkringar, som försäkrar cirka 70 procent av våra hundar, dödas årligen cirka 2 400 hundar i trafiken, 135 hundar skjuts av jägarna. Det är bara ett par av alla siffror.

Vargens bytesdjur är bland annat älg, som den långt ifrån alltid lyckas döda, skogsfågel, hare, rådjur och hjort. Med tanke på att vargen äter cirka två till tre kilo per dygn så räcker en hjort ett tag.

Nej, vargen är nog själv ett offer för oss människor. Jag tror tyvärr inte att vi svenskar någonsin kan lära oss att acceptera våra rovdjur så den här typen av debatt lär finnas länge än.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons