Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik. Till Elisabeth Svantesson (9/3) Sverige måste bli starkare på utbildningsområdet

Annons

Elisabeth Svantesson, M, skriver i en gästkrönika flera vackra ord om behovet av kunskap i gymnasieskolan men även inom vuxenutbildningen. ”Självklarheter”, kallar hon sådant som ett tryggt och ordnat arbetsklimat, lärarstatus, pedagogers yrkesstolthet och en tydlig politisk ambition.

Där är vi överens. Det borde vara så självklart att höja statusen i den svenska skolan att det inte ens skulle behöva sägas. Och att i ett läge då allt fler människor står utan arbete borde vuxenutbildningen och möjligheten att lära nytt genom hela livet vara högt prioriterad. Helt självklart.

Men vi ser nu hur den av regeringen förda politiken är den helt motsatta. Vi ser hur regeringen gör stora neddragningar inom utbildningsområdet. Gymnasieskolan får klara sig med 675 miljoner kronor mindre. Det statliga stödet till vuxenutbildningen dras ned med över en miljard kronor samtidigt som antalet högskoleplatser minskas.

Det rimmar illa med det som Svantesson skriver, om hur målet borde vara att återupprätta Sverige som en kunskapsnation. Ska det uppnås krävs mer än fagra, men tomma, ord.

I Socialdemokraternas budgetförslag för 2012 finns många kraftfulla förslag som skulle göra Sverige till en starkare utbildningsnation. Totalt 2012–2015 vill vi investera:

@NA Brödtext m pil:2 miljarder i kompetensutveckling för lärare

200 miljoner i karriärvägar för lärare med fokus på skolor med störst utmaningar

200 miljoner i att utveckla skolledningen

675 miljoner på gymnasieskolan. Vi säger nej till besparingen på gymnasieskolan, som regeringen genomför trots att få ser hur det går att spara så mycket med bibehållen kvalitet.

Drygt 6,5 miljarder på den kommunala vuxenutbildningen inklusive yrkesvux

340 miljoner i en bättre folkhögskola

Cirka 2,5 miljarder i yrkeshögskolan

3,4 miljarder i fler platser på högskola och universitetet

520 miljoner i förbättrat korttidsstudiestöd

1,2 miljarder i högre kvalitet i högskoleutbildning

Totalsumman, drygt 17,5 miljarder, motsvarar gans-ka precis kostnaden för sänkningen av krogmomsen som regeringen genomfört trots att den av bland annat Konjunkturinstitutet dömts ut som en ytterst tveksam jobbskapande åtgärd. I stället för något billigare hamburgare tror vi att utbildning bygger Sverige starkt, och i stället för att bara prata om det visar vi det i konkret handling.

Elisabeth Svantesson gör rätt analys av läget: Sverige måste investera i utbildning för att fortsatt vara konkurrenskraftiga. Men regeringen följer inte analysen. Det är djupt bekymmersamt.

Håkan Bergman

Riksdagsledamot från Örebro (S)

Ledamot av Utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons