Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik. Till Hans Karlsson med flera (8/4) Dagens invandrare ligger inte bakom vårt välstånd

Annons

Med svävande formuleringar och lösa resonemang försöker 13 politiker från länet göra gällande, att vi på något sätt skulle ha invandrarna att tacka för vårt välstånd. Dagens välstånd grundlades under 1950- och 60-talet, då vi som förskonat land kunde exportera till och göra vinster på ett sönderbombat Europa.

Vid den tiden var invandringen obetydlig och bestod huvudsakligen av välutbildade europeiska fackmän, som industrins företrädare insisterade på att ta hit. Det är inte dagens invandrare som skapat vårt relativa välstånd. De som kom på 50-talet var skickliga yrkesmän och européer, som var lättintegrerade och som lät sig assimileras redan i andra generationen.

Vår välståndsutveckling har börjat avta. Många länder har kommit i kapp och vi intar inte längre tätplatsen i välståndsligan. Det finns därför flera anledningar till att ifrågasätta påståenden om att vi skulle vara beroende av ”människor födda i andra länder i vårt län.”

Bortsett från att påståendet har en smått rasistisk underton, så blygs man tydligen heller inte över att bidra till den brain-drain som vanligtvis anses skadlig för ett lands utveckling.

Påståendet om att vi inte skulle klara oss utan deras arbetsinsatser förutsätter också, att de inte på något sätt skulle innebär någon nettokostnad för samhället, trots att flera utredningar visar att det kan kosta mer än det smakar.

Hur kommer det sig, att inte alla de kommuner, som har erfarenhet av att ta emot invandrare, inte ber om att få ta emot ännu fler invandrare?

Och om nu sjukvården skulle ”vara av lägre kvalitet och med längre köer” utan dess invandrare, så säger det ju faktiskt mer om hur det egentligen står till med landstingets utveckling, än vad alla revisions- och verksamhetsrapporter säger tillsammans.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons