Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik. Till Helén Karlsson (18/4) Sänkta löner ger inte fler jobb

Annons

Helén Karlsson påstår att IF Metall har sänkt ingångslönerna för ungdomar och det via vårt yrkesintroduktionsavtal. Det är en avsevärd skillnad på yrkesintroduktionsavtalet och på sänkta ingångslöner för alla. Kortfattat innebär industrins yrkesintroduktionsavtal att man ska få en betald utbildning på arbetsplatsen.

Helén Karlsson anser också att man ska lägga ett större försörjningsansvar på föräldrarna, då man ska sänka ungdomars löner. Ska vi verkligen gå tillbaka till ett samhälle där det viktigaste valet i livet är vilka föräldrar vi blir födda av?

Det största sveket med att införa speciellt låga löner för våra och framtidens barn är att vi låter dem bära bördan av våra generationers politiska misstag när det gäller att slussa in dem i arbetslivet.

Att bara sänka priset på människor som regeringen gjort sedan 2006, har enbart resulterat i högre vinst och bonusutdelningar i våra företag, inte en högre sysselsättningsgrad. Det har också resulterat i nästintill en obefintlig återinvestering i vår välfärd och samhälle. Är det den utvecklingen Helén Karlsson vill ha, frågar vi?

En outbildad 18-åring inom Hotell- och restaurang har i dag en minimilön på 14 034 kronor. Skulle man sänka lönen enligt Centerpartiets förslag, hamnar lönen på cirka 10 500 kronor. Vi frågar oss om det är en acceptabel levnadsstandard för Helén Karlsson?

Helén Karlsson anser också att vi måste acceptera olika lönenivåer. En sänkning av minimilönen innebär en lönesänkning för alla!

Men det är bevisat att priset inte är avgörande vilken arbetskraft som arbetsgivaren vill ha, detta bevisar bland annat den sänkta arbetsgivaravgiften. Varför ska vi rea ut arbetskraft som inte är efterfrågad?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons