Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik. Till Johan Åqvist (8/7) Politiker måste vara lyhörda innan beslut fattas

Annons

Eftersom jag tillbringar i stort all min fritid i skog och mark som orienterare, fiskare, viltvårdare, jägare eller skogsägare och engagerat mej i Jägarförbundet samt framförallt lyssnar på folket, tror jag mig ha en ganska god bild av verkligheten.

När det gäller vargen är man enig om, både i USA och Ryssland, att varg ska ej finnas där människor bor. Exempel på varför har visat sig även i Sverige. Hur tror du fårbonden utanför Mullhyttan kände sig då han kom ut i fårhagen, fick se ett lamm ligga, titta på honom, tog lammets huvud i handen men det reste sig ej. Då fick han se att båda bakbenen var avbitna. Förtvivlad gick han runt i hagen, konstaterade att ytterligare 18 får och lamm var antingen döda eller levde lemlästade. Familjen valde att sälja sitt livsverk och flytta.

Jag vet ej hur du jagar eller vilken erfarenhet du har eftersom du tror dig veta att människor skulle utestängas från rekreationsmöjligheter i skog och mark under jaktsäsongen. Med min långa erfarenhet från olika typer av orienteringstävlingar från liten klubbtävling med ett 50-tal startande till O-ringen med 16 000 startande har aldrig jägarna varit något hinder.

Kan du förklara för mig hur något hundratal vargar här nere i Mellansverige genetiskt måste skötas som djurparksvargar eftersom det är 200 mil ingenmansland för varg, till sina artfränder, som ingen kommer igenom? Vad bidrar de globalt med för artens fortlevnad? En art som på inget vis är utrotningshotad.

Du som lokalpolitiker kan ju driva frågan om vindkraftverk i Örebros områden. I Marka, Sörby och Karlslundsskogen finns lämpliga områden med samma miniavstånd till närboende som det planerade söder om Tisaren. Eller håller du med om att vindkraftsetableringar ej ska ske så människor störs?

Ska man leka med skattepengar, när kärnkraftverken står stilla och möjlighet finns att bättre utnyttja befintlig vattenkraft? Tyvärr måste jag vidhålla att el inte är förnyelsebar. Trycker jag på knappen är den el jag använder borta, men av gamla burkar kan man göra nya ölburkar. Förnyelsebar är bara en klyscha ni politiker tycker låter belevat.

Du har helt rätt att vi medborgare har en demokratisk rättighet och skyldighet att rösta vart fjärde år på det parti som man tror på, och ligger närmast den egna ideologin. Vi ska vara glada att det finns människor som vill ikläda sig politikerrollen.

Däremot kan inte en politiker slå sig för bröstet och anse sig ”världsbäst”, utan bör vara lyhörd innan man fattar avgörande beslut. Om ni beslutar att vi ska slösa skattepengar på varg och vindkraft ska det inte ske där människor bor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons