Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik. Till Lena Sommestad med flera (22/2) Arbetslinjen ökar jämställdheten

Annons

Med självsäker bestämdhet menar debattörerna att jämställdheten har gått tillbaka sedan 2006. När vi granskar statistiken så går det inte att dra dessa slutsatser. Exempelvis vill Socialdemokraterna påskina att andelen sysselsatta kvinnor minskar, detta genom att jämföra statistik från olika kvartal. När vi i stället jämför andelen sysselsatta kvinnor från kvartal 3 2006 med kvartal 3 2011 visar det på en uppgång med 0,8 procent.

Det mest anmärkningsvärda med artikeln är dock att den inte med ett ord berör Socialdemokraternas egen passivitet som ledde till att 140 personer om dagen gömdes och glömdes i förtidspension, utan möjlighet att komma tillbaka till ett arbetsliv.

Sedan 2006 har antalet sjukskrivna halverats från 200 000 till 100 000. Att sjukskrivningarna nu är färre och kortare beror på att man tar ett helhetsgrepp om den sjukskrivna och att insatserna kommer igång tidigare. Tack vare de förändringar som Alliansen genomfört får nu tiotusentals människor, varav majoriteten är kvinnor, det stöd de länge behövt och haft rätt till men aldrig fått.

Alliansen har dessutom prioriterat att stärka ekonomin mest för människor med minst inkomster genom att sänka skatten mest för låg- och medelinkomsttagare samt höjt flerbarnstillägget och bostadsbidraget. Även här återfinner vi många kvinnor som inte sällan är ensamstående med barn.

Dessa satsningar innebär att en ensamstående mamma med tre barn, som jobbar deltid inom vården, har fått runt 1 400 kr mer i plånboken varje månad.

Socialdemokraterna vill försämra jobbskatteavdraget, montera ner rut och fördubbla restaurangmomsen. S motsäger sig arbetslinjen till förmån för höjda bidrag och skatter. Samma arbetslinje som på område efter område har ökat jämställdheten och människors frihet. Så tar man varken ansvar för jobben eller jämställdheten.

Anna Kinberg Batra

Gruppledare för Moderaterna i riksdagen

Lotta Olsson

Riksdagsledamot för Örebro län (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons