Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik. Till Sandberg m fl om ungdomslöner (13/4) Fler jobb till unga med ungdomsavtal

Annons

Det är bättre att en ung människa utan jobb får ett första jobb med 75 procent av lönen. Detta är Folkpartiet liberalernas åsikt. Detta är inte konstigare än att Socialdemokraternas partiledare själv står bakom just ungdomslöner inom industrin med just 75 procents ersättning av ”vanliga” lönen. Något som inte minst Volvo nu satsar hårt på för att ge fler unga jobb. Detta med samma goda liberala tanke: Unga ska ha jobb och inte bidrag. Men detta vill IF Metalls företrädare i Örebro inte kännas vid i ett inlägg den 13 april. I dagarna slöt dessutom Handels ett motsvarande avtal med arbetsgivarna om yrkespraktik för ungdomar. Praktiklönen är – just det – 75 procent av ingångslönen.

De svenska ingångslönerna är för höga för många ungdomar. Det visar de flesta jämförelser med andra liknande länder. Vi liberaler är starka försvarare av den svenska modellen, som innebär att parterna på arbetsmarknaden bestämmer löner och anställningsvillkor. Men den har en stor svaghet. De som står utanför och ännu inte har fått sitt första jobb är inte representerade vid förhandlingsbordet. När facken kämpar för att få upp kollektivavtalens lägsta löner är det medlemmarna med jobb de värnar om. Inte de arbetslösa.

Parterna måste öppna för ungdomar genom att tillåta lägre löner för de ungdomar som saknar erfarenhet. Vi har uppmanat alla liberala politiker i kommuner och landsting att gå före i den offentliga sektorn. Vi kan skapa förutsättningar för fler jobb åt unga genom att införa ungdomsavtal med något lägre lön. Det är bättre att 19-åringar har ett jobb med en lägre lön, än att de går arbetslösa med socialbidrag. Det gäller i handeln och industrin, men självklart också för de kommunala

Det finns inga ursäkter för att inte göra något. Vi vet vilka reformer som måste göras. Det är hög tid att börja. Sveriges unga utan jobb kan inte vänta. IF Metall har många viktiga uppgifter, men att baktala sin egen och andra fackförbunds egen politik för fler jobb borde inte vara den viktigaste.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons