Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskabelt att satsa pengar i vindindustrin

Annons

Örebro och Kumla ska alltså ta mycket stora risker och spekulera i framtida elpriser i syfte att minska koldioxidutsläppen i Polen och Tyskland? Är detta kommunicerat till kommuninvånarna som får betala kalaset?

Vi vill påminna Lena Baastad om att Tyskland är i full färd med att planera för 17 nya kolkraftverk och 29 nya gaseldade kraftverk, samtidigt som Polen bestämt sagt nej till EU:s förslag om ytterligare utsläppsmål.

När det gäller elpriserna hävdar Lena Baastad att dessa kommer att gå upp, trots att oberoende och branschkunniga bedömare anser, att de under lång tid kommer att vara fortsatt låga på grund av att Norden är på väg mot ett stort elöverskott på 50 terrawattimmar.

Låt oss också titta på vad vind-industrin själv säger i sitt öppna brev till regeringen från april 2012. Så här står det bland annat: ”Alla som inte har omfattande eget kapital att sätta in får inga lån på de kalkyler som presenteras.”

Vad tycker skattebetalarna i Örebro och Kumla om att deras pengar satsas i en så riskabel och dokumenterat olönsam verksamhet?

Några ytterligare citat från brevet: ”Hela branschen blöder – branschen riskerar falla samman – befintliga vindkraftverk klarar inte sina egna kostnader – ingen kalkyl går att räkna hem – det brådskar om inte branschen ska gå ner för räkning.”

Den bifogade kalkylen visar att varje vindkraftverksägare måste skjuta till nästan två miljoner kronor per verk och år för att gå runt. Vi bifogar underlaget till NA.

Elcertifikatsystemets marknadskomponent säger alltså nu stopp. Förutom ett lägre elpris finns det ett överskott på elcertifikat, samtidigt som kvotplikten minskar framöver vilket sammantaget gör att subventionsnivåerna också minskar.

Vi tror att kommunledningarna måste sätta sig ner och seriöst analysera detta högriskprojekt i stället för att försöka trampa på oss och andra som i all välmening påpekar problematiken.

Björn Törnvall

Jonny FagerströmFöreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons