Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv upp avtalet med Saudiarabien

Annons

En missilfabrik i Saudiarabien har stått föremål för stark debatt de senaste dagarna. Skälet är att upprättandet av fabriken möjliggörs med svensk medverkan – något som med rätta väcker mycket kritiska reaktioner.

2005 ingick den socialdemokratiska regeringen ett paraplyavtal med den saudiska regimen, avseende samverkan i militära frågor. Det är det avtalet som nu fullföljs under den nuvarande regeringen. Moderata ministrar har försvarat denna fullbordan med att Sveriges trovärdighet som avtalspart står på spel och att en rivning av överenskommelsen skulle kunna få konsekvenser vid samarbete med andra länder i framtiden.

När det kommer till Saudiarabien, som gjort det till paradgren att förtrycka kvinnor och avrätta politiskt oppositionella, är detta emellertid en risk väl värd att ta. Det är inte anständigt Sverige att tjäna pengar på ett land som systematiskt bryter mot alla de demokratiska värden som vi håller så högt inom våra egna gränser. Därvid spelar det ingen roll vem som signerat avtalet och vem som nu realiserar planerna, en enig riksdag bör genast riva upp det och samtidigt ta ställning för att liknande uppgörelser aldrig kommer till stånd i framtiden.

Handelsutbyte med omvärlden är bland det viktigaste som finns – men inte till priset av att ytterligare stärka en järnhård regims grepp över de egna medborgarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons