Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödluvan och Vargen bättre namn på sagan

Annons
Glupsk. Vargen (här i Ikeas version) i full färd att glufsa i sig mormor. Arkivfoto: Leif R Jansson/TT

På NA debatt skriver Lotta Olsson en ”saga” om Moderaternas och Alliansens politik åren 2006-2014. Bland annat berörs skattesänkningar, rot- och rut-avdrag samt beskattningen av pensionärer, sjuka och arbetslösa.

Sammantaget menar hon att åtgärderna har varit bra för Sverige, företagen, sysselsättningen, pensionärer med flera. Man kan få intrycket att pensionärerna har fått det mycket bättre med den förda politiken samt att pensionärerna även gynnats av rot- och rut-avdragen eftersom man nu kan köpa städning, reparationer, gräsklippning med 50 procent skattesubvention.

Sagan skulle kunna skrivas på ett helt annat sätt. Den skulle kunna liknas med den om Rödluvan och Vargen.

Där Vargen genom förklädnad och försåtligt tal försöker lura Rödluvan i syfte att locka henne till sig och sedan äta upp henne.

Så hände det sig i landet Sverige att Moderaterna förklädde sig och kallade sig ”Nya Moderaterna” och använde andra partiers politiska vokabulär, dock med delvis annan och dold innebörd.

Man kallade sig det Nya arbetarpartiet och lovade kraftiga skattesänkningar till den delen av svenska befolkningen som hade ”turen” att ha ett arbete att gå till.

Man utlovade också att de som hade tillräckligt bra ekonomi för att köpa tjänster såsom städning, läxhjälp, gräsklippning, reparationer och så vidare endast behövde betala 50 procent av arbetskostnaden.

Resterande 50 procent skulle delvis finansieras genom att pensionärer, sjuka och arbetslösa får betala en högre skatt. En slags straffskatt för att man har haft oturen att bli sjuk eller arbetslös eller helt enkelt för att man är pensionär.

Pensionärerna hade ju redan under sitt arbetsliv varit vana att betala hög skatt, upp till 75 procent marginalskatt. Därför skulle de även nu fortsätta att betala en högre skatt än de som arbetar.

Svenska folket börjar nu ställa frågor såsom; Varför ska pensionärer, sjuka och arbetslösa betala högre skatt? Moderaterna svarar att med högre skatt och lägre ersättning till sjuka och arbetslösa blir de sjuka friskare och de arbetslösa hittar lättare ett arbete. Det blir så bra så.

Pensionärerna frågar varför ska vi betala högre skatt? Svaret blir att ni som bidragit till samhällets uppbyggnad såsom skola, vård och äldreomsorg och är vana att betala hög skatt får nu nöjet att betala högre skatt så att de rika till en billig penning kan städsla tjänstefolk till städning, läxhjälp, gräsklippning samt även öka sin egen konsumtion och eget sparande.

De rika blir allt rikare och de fattiga blir fattigare. Landet Sverige utvecklas nu sakta mot en modern variant av ett land likt 1800-talets ”Herrskap och Tjänstefolk”.

Skillnaden mellan rika och fattiga ökar. Tendenser till oro och besvikelse från pensionärer och de så kallade ”utanförskaparna” tilltar. Folket i landet Sverige börjar alltmer förstå att bakom Nya Moderaternas förklädnad, med lånad vokabulär och förd politik, döljer sig samma gamla Moderatpolitik som före år 2006. För svenska folket blir likheten med sagan om Rödluvan och Vargen allt tydligare. Frågan många ställer sig är vem eller vilka kommer att ta på sig rollen att rädda Rödluvan från Vargen?

Till alla politiker: Om en person har en arbetsinkomst på 25 000 kronor och en pensionär har lika stor pension så betalar pensionären 12 000–24 000 kronor mer i skatt per år. Varför ska pensionären betala mer skatt? Lotta Olssons påstående om att Alliansens förda politik skulle gynna oss pensionärer är väl ändå ganska magstarkt?

Per Åke Ek

Pensionär och medmänniska

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons