Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S har tänkt om helt och hållet i hyresfrågan

Annons

I NA försvarar Karin Sundin (S) Öbos förslag till kraftig höjda hyror. Hon menar att höjningarna motiveras av att Öbo ska ha råd att renovera. Under förra mandatperioden sålde den borgerliga majoriteten i Örebro ut cirka 1 000 Öbolägenheter med precis samma argument. Man ville renovera. Vart tog de pengarna vägen?

Sundin berättar också att hyrorna i Örebro är cirka sex procent lägre än genomsnittet. Som om det skulle vara ett argument för att chockhöja dem. Att hyresnivåerna är lägre i Örebro än i jämförbara städer är inte en slump. Det borde Sundin veta. När S och V styrde kommunen tillsammans, och när vi arbetade i opposition tillsammans, delade vi en gemensam vision om att om hyresnivåerna i allmännyttan i Örebro skulle hållas nere. På så sätt håller vi även nere hyrorna hos de privata värdarna.

Med lägre hyror skapar vi en lägre tröskel för människor som vill komma in på bostadsmarknaden. Det blir lättare för unga och för personer med sämre ekonomi att få en lägenhet. Låga hyresnivåer var för oss en målsättning för att minska barnfattigdom, utanförskap och hem- och bostadslöshet. På den tiden ville båda våra partier se en allmännytta som alla hade råd med. Nu är Vänsterpartiet ensamma om den visionen.

Det är inte konstigt att hyresgästerna och Hyresgästföreningen är både arga och besvikna på Socialdemokraterna. Före valet säger man en sak och efter valet gör man precis tvärt om. Socialdemokraternas samarbete med C och KD har visat sig komma till ett dyrt pris för många. Nu även för Örebros hyresgäster.

Sundin fortsätter sitt försvarstal för höjningarna med att hänvisa till den nya lagen som säger att kommunala bostadsbolag ska drivas på affärsmässiga grunder. Den lagen gäller förstås alla kommunala bostadsbolag. I andra städer har dock de nya bestämmelserna inte lett till samma förslag på chockhöjning som i Örebro.

I Västerås till exempel föreslår det kommunala bostadsbolaget Mimer en hyreshöjning om endast tre procent för 2012. Vi har påtalat det förut och vi påtalar det igen; det finns ett tolkningsutrymme i lagen som varken innebär profitmaximering eller nollresultat.

Vänsterpartiet avvisar kraftigt förslaget på chockhöjning av hyrorna. Vi tycker också att det är pinsamt hur Öbo försöker mörka att förslaget till hyreshöjning dessutom är ännu högre än vad man får det att låta som. Genom att subventioneringen av bredbandet tas bort innebär hyreshöjningen för de flesta hyresgäster inte alls 4,8 procent utan drygt fem procent i snitt.

Socialdemokraternas ställningstagande i hyresfrågan är upprörande. Inte nog med att man i dessa kärva ekonomiska tider skär ner på såväl skolor som vård- och omsorg, man angriper också själva kärnan i välfärden; allmännyttan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons