Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kvinnor i Linde tar männens politik i försvar hela tiden

Annons

Den 26 februari kritiserade jag på NA Debatt Lindesbergs manliga kommunalråd Ceder (S), Lindkvist (M) och Kleber (C) för att systematiskt hindra kvinnor söka jobbet som kommunchef. De har för tredje gången på bara två år (!) åter handplockat en kommunchef bland sina manliga bekanta. Utan att kvalificerade kvinnor och män ens fick chans att söka.

Den senaste har förskollärarutbildning, utmärkt för jobb i förskola. Men för kommunchefer finns betydligt lämpligare grundutbildningar. Att vara man och bekant till gubbarna i kommunledningen är uppenbarligen viktigare än meriter som brukar krävas för kommuners högsta tjänst (med 72 000 i månadslön).

Den 9 mars, dagen efter Internationella Kvinnodagen, ryckte tre s-kvinnor från kommunstyrelsen ut till gubbarnas försvar. Inte ett ord om den kvinnodiskriminering jag påtalat. Inte ett ord om att män med klena meriter ständigt får bli kommunchef utan att kvalificerade kvinnor och män ens fått söka. s-kvinnorna nöjer sig med att kvinnor får söka vissa lägre chefstjänster och att kommunstyrelsens manlige ordförande (S) ”... haft kommunens bästa för ögonen”. De tycks se diskriminering av kvinnor som okej, bara syftet är gott.

För mig är diskriminering alltid fel! Liksom att i politiken bara prioritera elit-idrott och vissa särintressen, samtidigt med väldiga nedskärningar i skola och omsorg om barn och gamla. Aldrig har jag hört dessa s-kvinnor försvara till exempel förskolan, där barngrupper om nu hela 27 barn är direkt skadliga för barn (och personal). Eller att många barn med särskilda behov blir utan stöd. Aldrig har jag hört dem ifrågasätta gubbarnas ständiga (lagliga och olagliga) extrabidrag till närstående idrottsföreningar.

Vi politiker ska styra, så långt är vi överens. Oppositionens roll är att granska och kritisera. Det görs i Linde bara av V, FP, KD och SD eftersom de högavlönade ”oppositionsråden” (M) och (C) i ohelig allians med (S) alltid värnar gemensamma särintressen. Det skulle verkligen behövts en kompetent och självständig kommunchef, som vågade ifrågasätta och – när så krävs – stoppa direkta olagligheter. Den risken vill förstås inte gubbarna i kommunledningen ta. En handplockad man ur bekantskapskretsen med klena meriter blir beroende till och får förstås svårt att stå på sig mot de kompisar som handploc-kat honom.

Lindesberg har allvarliga problem. Gubbarna i kommunledningen ser idrottslagens placeringar i olika gärdsgårdsserier som viktigare att stödja än barnens allt sämre resultat i skolan. S-kvinnorna tiger och samtycker. Får detta fortsätta ser det mörkt ut för Lindesbergs framtid!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons