Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S om framtiden: Tryggheten ska öka och segregationen minska

Annons
Året är 2019. Fredrik Malm är polis i Vivalla och här hälsar han på Liridon Budeci, två år.Arkivfoto: Jonas Eriksson

Sverige lider i dag av för stora klyftor. Klyftorna skapar otrygghet för alla, därför investerar vi kraftigt för att hålla ihop Sverige och öka tryggheten.

Vi som kämpar för människors frihet får aldrig acceptera att kriminella begränsar andras frihet eller påverkar våra liv. En viktig del i regeringens arbete är att stärka polisen och bekämpa brottsligheten. Regeringen har genomfört ett 30-tal straffskärpningar, fler väntar, och nyligen har vi presenterat en historiskt stor satsning på fler poliser. Polismyndigheten får nästan dubbelt så stor förstärkning som de ansökte om. Men vi måste även bekämpa brottens orsaker. Därför vill vi minska klyftorna, stärka det brottsförebyggande arbetet och stärka kommunerna.

På några sätt påverkar detta arbete konkret Örebro kommun. Exempelvis:

- För 2018 får Örebro kommun 97 miljoner för att stärka välfärden.

- Mellringeskolan, Västra Engelbrektsskolan och Vivallaskolan ingår i den statliga satsningen Samverkan för bästa skola. Syftet är att höja kunskapsresultaten.

- 90 miljoner för att stimulera byggandet

- 11 miljoner för att rusta upp utemiljöer i socialt utsatta områden.

- Statliga medel för att finansiera språkundervisning till nya svenskar.

Vi avskyr det våld och förtryck som finns mot kvinnor, i alla dess former. Hederskultur är idag ett problem vi kraftfullt måste bekämpa.

I Örebro gör vi ytterligare insatser för att stärka den sociala sammanhållningen i våra bostadsområden genom satsningar på fler fältassistenter, centrumvärdar, fritidsgårdar och ett utökat samarbete med polisen kring lokala medborgarlöften. Samtidigt gör vi stora satsningar inom skolan och förskolan för att ge alla barn och unga förutsättningar att nå sina mål. Genom stärkt elevhälsa och mer än 160 nya vuxna i skolan skapar vi förutsättningar för alla barn att lyckas, oavsett vart du bor.

Vi avskyr det våld och förtryck som finns mot kvinnor, i alla dess former. Hederskultur är idag ett problem vi kraftfullt måste bekämpa. Regeringen har nyligen tagit en långsiktig strategi för mäns våld mot kvinnor och nu stärker vi insatserna genom ytterligare 100 miljoner för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck nästa år. Men utan kraftfulla insatser från kommun och civilsamhälle kommer vi inte lyckas. Här måste alla hjälpas åt.

Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.

Utifrån tidigare erfarenhet och forskning vet vi att politiken måste jobba långsiktigt med att minska klyftorna, kortsiktiga projekt räcker inte. Därför gör regeringen en ny långsiktig satsning för att minska klyftorna i Sverige. Nästa år investerar regeringen 500 miljoner, en summa som stiger till 2500 miljoner per år. Syftat med pengarna är att stärka kontinuiteten, de tidiga insatserna och andra åtgärder i kommunerna som ökar sammanhållningen.

Nu är tiden inne för investeringar i gemenskap och trygghet. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.

Ibrahim Baylan

Socialdemokraterna, samordnings- och energiminister

Kenneth Nilsson

Socialdemokraterna, kommunstyrelsens ordförande Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons