Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S prioriterar inte välfärd

Annons

Så kom då äntligen svaret på mitt öppna brev till Lena Baastad (S) om att göra upp om gymnasieskolan för att rädda Wadköpings utbildningscenter. Svaret är inte bara ett nej, utan också ett fränt och minst sagt oroande nej. Det är ett nej som ger utrymme att ifrågasätta Socialdemokraternas förmåga att bära en styrande majoritet, och förklarar den handlingsförlamning och vilsenhet som präglat Örebropolitiken sedan omvalet.

Den styrande majoriteten bär ansvaret, inte oppositionen. Det är ett ansvar som gäller såväl att de beslut man tar är välgrundade, att de tillvaratar allmänintresset och också att man i stora beslut söker en bred förankring för sina beslut. Här har Socialdemokraterna misslyckats. Underlag för att lägga ner Wadköpings utbildningscenter saknades flera månader efter att Socialdemokraterna pekat ut skolan för nedläggning, Wadköping är en skola med bra ekonomi och bra resultat, och majoriteten i gymnasienämnden för att lägga ner skolan sviktade och föll.

Oppositionen bär också ett ansvar. Det ansvaret sträcker sig till att ta fram ett realistiskt fullt finansierat alternativ till majoritetens förda politik. Här brast Socialdemokraterna förra mandatperioden när man lovade att ingen gymnasieskola skulle behöva läggas ner och här har Moderaterna som regeringsdugligt parti bestämt sig för att hålla rent. Vi är beredda att ta ansvar i lokalfrågan, men ansvar är inte att Dennis Begic (S) och Thomas Esbjörnsson (S) sätter sig på kammaren och godtyckligt pekar ut skolor för nedläggning. Vi vill ha klara spelregler som gör att lärare, skolledning, och elever känner att den största tryggheten finns i att göra ett bra jobb, hålla koll på ekonomin och prioritera social integration.

Mest oroande är dock Lena Baastads syn på hur en kommun ska ledas. För mig är det självklart med ett inkluderande ledarskap där ingen blir överkörd, att de partier som styr tillsammans gör det med respekt för varandra. Tillsammans måste man genom kompromisser och överenskommelser, men aldrig kohandel och hot, komma fram till lösningar som tillvaratar allmänintresset. Det är inte ansvarsfullt att ställa vitt skilda frågor som vårdnadsbidrag mot en nedlagd gymnasieskola.

Det skapar ingen reformtakt, ingen tydlig linje och inget ansvar för allmänintresset. Vad vi ser nu är hur hårda nedskärningar drabbar nattsköterskor och elever för att inte den Socialdemokratiska majoriteten förmått att prioritera just välfärden. Det är tydligt att Örebro behöver ett nytt välfärdsparti.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons