Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S tar ansvar för utvecklingen av lasarettet

Annons

Socialdemokraterna utvecklar akutvård och den högspecialiserade sjukvården på länets tre sjukhus! Moderaterna skrev för en tid sedan att skattepengar förslösas och undrar om S vill lägga ned den kirurgiska verksamheten vid Lindesbergs lasarett. Det vill vi inte. Vi vill utveckla länets sjukvård där Lindesbergs lasarett har en strategiskt viktig roll och vi vet att organisationsförändringar tar tid och att allt inte fungerar optimalt.

Sedan några år tillbaka är den kirurgiska verksamheten vid USÖ, Karlskoga och Lindesberg en gemensam länsklinik med en gemensam verksamhetschef. Klinikens olika enheter profileras allt mer för att bedriva en effektiv verksamhet.

Akutverksamhet ska bedrivas på länets tre akutsjukhus.

Jag har under hösten träffat många undersköterskor, sjuksköterskor, ambulanspersonal, läkare och specialister på regionens tre sjukhus, bland annat de kirurgläkare som sökt tjänstledigt på Lindesbergs lasarett. Jag har haft förmånen att både ”praktisera” och lyssna på personal på Lindesbergs lasarett.

Personalen tycker att det är smart med länskliniker eftersom vi som ett mycket litet län (endast tre procent av Sverige) behöver kraftsamla och ha tillräckliga volymer inom olika discipliner för att hålla professionell höjd.

Alla är överens om införandet av länskliniker men som några sjuksköterskor och undersköterskor skriver under rubriken ”Vågar ni inte besöka oss?” (NA 12/12) så handlar det om hur införandet har fungerat.

Många känner oro och som politiker har jag lyssnat till den oron på plats vid flera tillfällen i höst. Samtidigt är det viktigt att påpeka hur bra och professionell vården är.

Ett besked är viktigt att upprepa – alla är överens om att vi ska ha tre fungerande akutsjukhus i länet. Nyligen har den S-ledda majoriteten dessutom färdigställt nya lokaler för akuten i Lindesberg. För några år sedan ville Moderaterna låta de lönsammare delarna på Lindesbergs lasarett privatiseras. Det talar man tyst om i dag för man ser det vi sett länge, att regionen ger bästa vård för länets invånare.

Men vi måste vara ödmjuka och inse att förändringar kräver tid. När ortopedin på Lindesbergs lasarett på kort tid gått från cirka 200 planerade operationer per år till beräknade 1 400 under 2018 så innebär ökningen konsekvenser för andra verksamheter.

Sjukhusledningen är väl medveten om det och implementeringen har inte varit problemfri. Därför tar vi oron på allvar. Och vi lokala S-politiker kommer gärna åter och träffar fler i personalen för vi värnar Lindesbergs lasarett.

Verksamhetsledningen har uppdraget att komma till rätta med processer och införande av länsklinikerna och att få det att synkronisera på ett bra sätt med annan verksamhet och samtidigt dra fördelar av det lilla nära sjukhuset.

Därför kommer vi fortsätta att ha akutsjukvård i Lindesberg parallellt med att vi utvecklar den högspecialiserade vården – ja det hör ju ihop. Den inriktningen tog vi höjd för i majoritetens nyligen antagna budget i regionfullmäktige.

Bengt Storbacka

Socialdemokraterna,

regionpolitiker, Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons