Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så möter vi utmaningen att rekrytera personal

Annons

Vården i Region Örebro län fungerar till största del mycket bra. Som patient i behov av akut vård kan man känna sig trygg. Det visar också nationella patientenkäter och Vårdbarometern.

Inom några områden ser vi dock att situationen är ansträngd, till exempel gäller det på några vårdcentraler och inom viss planerad vård.

Detta beror till stor del på svårigheter att rekrytera personal.

När det gäller den planerade vården ser vi också att vårdplatser upptas av många patienter som egentligen ska få sitt omvårdnadsbehov tillgodosett i den kommunala omsorgen. Detta är bekymmersamt eftersom det gör att sjukvården då inte kan erbjuda nya patienter vårdplatser.

Det är också viktigt att påpeka att Region Örebro län inte är ensamma om att ha brist på sjuksköterskor och läkare. Den utmaningen delar vi med övriga Sverige. Tidningen Dagens Samhälle konstaterar att det saknas 2 000 sjuksköterskor i Sverige. 2011 hade vi 2 495 sjuksköterskor anställda, i dag har vi 2 572 anställda, det vill säga en ökning med 77.

Vi behöver trots det fler. Detta beror bland annat på utökade uppdrag och att vi är inne i en generationsväxling.

Regelmässigt rekryterar vi direkt cirka 80 procent av dem som nyexaminerats från Örebro universitets sjuksköterskeutbildning.

Det enda som kan råda bot på bristen är att fler sjuksköterskor och läkare utbildas – att det råder balans mellan efterfrågan och utbud. Så är det inte i dag.

Det är viktigt att staten står upp för, och också finansierar, en långsiktig utbildningspolitik.

Vi arbetar aktivt med rekrytering och med insatser för att behålla den personal vi har. Lön, arbetsmiljö och karriär står alltid i fokus. Förutom traditionellt rekryteringsarbete vill vi lyfta fram något av det vi gör för sjuksköterskegruppen:

Vi gör mycket som är bra, men så länge vi har en nationell brist på sjuksköterskor kommer det vara en fortsatt utmaning att bemanna verksamheten, vilket vi inser. Därför kommer vi fortsätta vara aktiva för att få fler sjuksköterskor och andra viktiga nyckelgrupper till Region Örebro län.

Marie-Louise Forsberg- Fransson (S)

Regionråd och regionstyrelsens ordförande

Jenny Steen (S)

Regionråd

Catrin Steen (MP)

Regionråd

Jihad Menhem (V)

Regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons