Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill S utveckla Nora

Annons
Förtjänar bättre. Det finns mycket att göra för att utveckla Nora, skriver oppositionsrådet Solveig Oscarsson (S).arkivbild: Håkan Risberg.

Politiken i Nora står inför stora utmaningar åren som kommer. Samtidigt är det politiska läget minst sagt skakigt. Det är ingen bra situation för vår fina kommun.

Utgångspunkten för oss socialdemokrater är att fortsätta att utveckla Nora till en än bättre kommun, genom att ta till vara på alla dess möjligheter.

I dag handlar det mesta om ekonomi och besparingar; och visst har vi ett stort behov av att effektivisera kommunens verksamheter för att klara de besparingar som krävs för att få en budget i balans.

Men det arbetet får inte skymma sikten framåt. Vi ser många områden i Nora kommun som vi behöver utveckla.

Det viktigaste vi har är våra barn, därför är det viktigt att vi satsar nu för att ge dem de bästa förutsättningar att få en bra start i livet.

Vi socialdemokrater vill arbeta för en utbyggnad av förskolorna. Det vill vi göra genom att snarast bygga en ny förskola, med flera enheter, för att täcka det ökade behovet av platser.

Hagbyängen, med dess fina grönområden, vore en utmärkt placering för en sådan förskola, inte minst med tanke på barnen.

En större förskola skulle också bli mer kostnadseffektiv. I dag har vi många enhetsförskolor som kostar betydligt mer i drift mot om vi hade flera enheter på samma plats.

Kulturpedagogerna, som vi socialdemokrater införde för ett antal år sedan i skolan och förskolan, var en satsning som skulle gagna alla barn. Kulturpedagogerna fyller en viktig roll i det lärandet och bidrar till en ökad måluppfyllelse.

Vi vill även införa en kultur- och fritidscheck, som ska gälla för all form av aktivitet på fritiden, till alla barn och ungdomar som utövar någon form av idrott, sång, dans, teater med mera.

Vi ser det som ett viktigt inslag i välfärden med tanke på att barnfattigdomen ökar i Sverige.

Vi vill att äldreomsorgen omorganiseras till ett äldrecentrum med placering på Hagbyängar. Där skulle hemtjänsten ha sina grupplokaler, samtidigt som biståndsbedömare, enhetschefer, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och dagvård skulle finnas på samma plats.

Det skulle innebära en kvalitetshöjning för verksamheten att skapa närhet mellan de olika kompetensområdena. Det skapar lättare kreativa lösningar, när man har nära till varandra.

På så sätt frigörs också andra lokaler i kommunen till andra ändamål. I dag finns det tomma lokaler inom administrationsdelen på Hagbyängar.

Ingen nybyggnation skedde i Nora under förra året. Det är bekymmersamt. Nora kommun ökade med en enda person fram till och med tredje kvartalet 2011.

Det rimmar illa med de mål som har antagits i kommunfullmäktige, där ambitionen var att vi skulle öka med cirka 100 personer per år.

Alla de planerade nybyggnationer, som vi i den förra majoriteten hade tagit fram, har lagts på is av den nuvarande majoriteten. Det är lätt att uppfatta det som om man har varit mer angelägen om att hitta fel hos den föregående majoriteten, än att se till att leverera en politik som tar sikte på Noras och Norabornas bästa.

Det dystra facit som denna politik har fört med sig, ser vi i dag i Norabostäder. Där finns i nuläget knappt någon i ledningsgruppen kvar. Den cirkusen har vi kunnat följa i NA under 2011.

Noraborna förtjänar att få se ett Nora som utvecklas, inte avvecklas, under de närmaste åren. Då behövs det en annan politik än den som förs av den nuvarande skakiga majoriteten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons