Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg stopp, företagare!

Annons
Protester ej önskvärda. Företag som protesterar mot Örebro kommun riskerar att inte bli bjudna till nästa sittning bakom stängda dörrar, skriver Staffan Werme (FP). Arkivbild: Petter Koubek

Örebro behöver ett starkare näringsliv. Det är näringslivet som skapar den ekonomiska grunden för samhällets välfärd på samma sätt som det är det civila samhället som skapar de värderingsmässiga förutsättningarna.

För oss i Folkpartiet är detta en av de högst prioriterade frågorna. Liberalismens grund var en gång behoven av att ge fler möjlighet att handla fritt, fritt från politisk snedvridning av konkurrensen.

I Örebro har detta arbete behövts mer än på många andra platser. Den socialdemokrati som finns i Örebro saknar insikt om företagandets villkor. Det har inte heller funnits någon vilja att skapa ett fritt och starkt näringsliv. Synen på näringslivet har präglats dels av politisk klåfingrighet, dels av direkt avståndstagande. Så sent som för ett par år sedan skrämde ledande socialdemokrater i Örebro Öbos hyresgäster med de ”hemska privata fastighetsägarna”.

Det långvariga socialdemokratiska maktinnehavet i Örebro har också lett till att vi har svagare näringslivsföreträdare i Örebro än på många andra håll.

Företagare som arbetar i Örebro med Örebro kommun vet att det är viktigt att ha goda kontakter in i rådhuset. För det är där som besluten fattas som styr det egna företagets villkor. Vi kan se det i små som större beslut.

När Öbo och Örebroporten nu går ut och kräver att underleverantörer genomför arbetsmarknadspolitik är det inget annat än en straffbeskattning av näringslivet. Men näringslivet är tyst. Öbo och Örebroporten är stora kunder för alla bolag.

När Socialdemokraterna med Lena Baastad och Björn Sundin i spetsen vill behålla makten över kommunala konferensanläggningar och hotell och då söker kontakt med kommunala riskkapitalister, borde näringslivet ropa stopp.

Kommuner ska vare sig hel- eller deläga hotell och konferensanläggningar. Men näringslivet är tyst. Man vet att om man säger nej så riskerar man att inte bli inbjuden till nästa sittning bakom stängda dörrar.

Och när Björn Sundin och Lena Baastad nu rear ut kommunal tomtmark för ett byggande av ett ”Truck Stop” till ett företag borde det samlade lokala näringslivet protestera. Mellan fem och kanske 50 miljoner (beroende på vilka löften om planläggning av området som Sundin och Baastad givit) ges till ett bolag på oklara grunder och utan extern värdering. Men näringslivet är tyst. Man vet ju inte vem Sundin ringer nästa gång med ett likartat erbjudande …

Denna osunda koppling mellan socialdemokratiska kommunpolitiker som beställare, och ett alldeles för svagt lokalt näringsliv, har skapat ett dåligt näringslivsklimat. Det märks bland annat i Svenskt nNäringslivs rankningar. Men framför allt märks det på att den privata sektorn i kommunen är långt svagare än den borde vara. För få jobbar i det privata näringslivet. Medelinkomsten är alldeles för låg.

För oss i Folkpartiet gäller det nu att arbeta än tydligare för att få fler örebroare att våga vara fria företagare, och att få fler företagare att våga göra sig fria från kommunen. Vi politiker ska vara tydliga i vilka regler och ramar som finns. Vi ska vara minst lika klara i att ge snabb och effektiv service.

Men för mig som liberal handlar också näringslivspolitik om att låta näringslivet sköta det som näringslivet sköter bäst själv: Driva bolag. Arbeta med riskkapital. Utveckla näringsliv. Skapa jobb och utveckling.

Örebro har en lång väg att gå innan vi frigjort oss från den klåfingriga socialdemokratiska näringslivspolitiken, där skattebetalarnas pengar riskeras och snedvrider konkurrens. Örebros liberaler har ett stort arbete att göra innan näringslivet i Örebro har den ställning och den plats det förtjänar. Som en av hörnstenarna i välfärdsbygget. Som en fri och självstående aktör för utveckling och framtid.

Staffan WermeOppositionsråd, FP

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons