Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete krävs för livskraftig vargstam

Annons

Naturvårdsverket har i dagarna kommit med anvisningar för den skyddsjakt som i vinter får bedrivas på en allt större vargstam. Nytt är att jakten även får genomföras i förebyggande syfte. Jakten kommer inte att minska stammen men väl sakta in tillväxten. Rätten att besluta om skyddsjakt har överlämnats till länsstyrelsen bland annat i Örebro län.

I och med detta har vi i Sverige möjlighet att hålla vargstammen på en sådan nivå som de flesta kan acceptera. Oroande är fortsatt att en intern svensk fråga inte får avgöras hos dem som frågan berör. Hotet om att frågan ska avgöras i EU-domstolen finns fortfarande kvar.

Centerpartisterna i Örebro län anser att det riksdagsbeslut som fattats utifrån propositionen om ”En ny rovdjursförvaltning 2009” fortsatt ska gälla. Beslutet står på tre viktiga fundament: regional förvaltning av rovdjuren, licensjakt och en genetisk förstärkning av vargstammen.

Det är även självklart att vår vargpolitik ska bestämmas i Sverige. Det angelägna, nödvändiga och värdefulla naturvårdsarbete som åstadkoms i EU genom art- och habitatdirektivet ska ses över så att lokala förhållanden och regionala skillnader tydligt beaktas.

Ska vi lyckas med riksdagens intentioner om livskraftiga rovdjursstammar, i harmoni med alla andra berättigade intresse, tror vi i Centerpartiet mer på samarbete än konflikt. Vi är många enskilda personer och intresseorganisationer som har naturen som gemensam nämnare. Låt oss för naturens och den biologiska mångfaldens bästa samarbeta i stället för att bekriga varandra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons