Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt restaurangmoms ger fler jobb för unga

Annons

Den enhetliga restaurangmomsen som infördes vid årsskiftet är en reform som gynnar både matglada svenskar, restaurangägare och framför allt landets arbetssökande. För oss som länge haft en tro på att mer gynnsamma villkor i restaurangbranschen kommer att få positiva effekter i Sverige är det så klart glädjande att följa hur detta nu genomförs i praktiken. Sänkningen kan framför allt få tre effekter:

Sänkta priser, något som främst genomförs av större matkedjor. När priserna sänks kan fler äta ute oftare, vilket i förlängningen leder till högre omsättning och fler kunder, vilket gör att det kan anställas fler.

Möjlighet för småskaliga företagare att få en drägligare tillvaro. Att jobba tio till tolv timmar om dygnet, sju dagar i veckan är inte ovanligt för småföretagare i restaurangranchen. Man har helt enkelt inte råd att anställa över huvud taget. Med momssänkningen blir marginalerna något högre, och vissa företagare kan för första gången på flera år få unna sig några lediga dagar om året.

Och sist men absolut inte minst, möjlighet att anställa fler. Genom att marginalerna blir större kan många företag göra fastanställningar av timvikariat, eller kanske nyanställa. Inte minst öppnar detta upp för människor som tidigare stått långt ifrån arbetsmarknaden då vi vet att restaurangbranschen ofta är en första jobbmöjlighet. En väg från arbetslöshet till egenförsörjning och en högre livskvalitet.

Regeringen har med Centerpartiet i spetsen möjliggjort detta. Nu är det viktigt att branschen får visa hur man tänker förbättra utifrån sänkningen. Sänkningen har flera syften till exempel rättvisare konkurrens då det inte blir lönsamt på samma sätt att bedriva svart verksamhet, och att fler unga ska få möjlighet att få uppleva hur det är att ha ett jobb att gå till. Centerpartiet har besökt flera restaurangägare som samtliga säger att den största vinsten är att de har möjlighet att anställa fler och ge sina kunder bättre service. För många av de nyanställda kommer detta att vara vägen in i yrkeslivet och en framtid med mer egenmakt och livskvalitet som kommer av att få en egen försörjning.

Vi ser med spänning på utvecklingen i restaurangbranschen, och ser fram mot att vid framtida restaurangbesök träffa ägare som fått bättre förutsättningar att bedriva sin verksamhet, och fler anställda som fått chansen att uppleva känslan av att ha ett jobb att gå till.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons