Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar skattepengar på Melodifestival i stället för på utsatta barn

Visst är det härligt att Örebro blir mer och mer attraktivt? Örebro, vår egen stad sätts på ”världskartan” då vi bland annat får över en miljon svenskar att titta på Melodifestivalen i tv under ett par timmars direktsändning från Örebro.

Annons

Ja, tv-tittarna får till och med höra flera gånger att sändningen är från Örebro. Vilken Örebroare skulle vilja sätta sig emot det? Min direkta reaktion när jag läste i tidningen om nyheten var bara positiv men när jag läste vidare så insåg jag, till min förskräckelse, att kommunen har betalat 570 000 kronor för detta. Lena Baastad, kommunstyrelsens ordförande, ställer upp med bild i artikeln och tycker det är viktigt att marknadsföra Örebro som stad.

Jag skriver till ”min förskräckelse” för att den här nyheten kom ut bara ett par dagar efter att jag i kommunfullmäktige debatterat om vikten av att kommunen tar sitt ansvar och hjälper barn som bevittnat våld i nära relation.

Barn som har fått bevittna när pappa slår mamma eller en närstående slår en annan närstående. Anledningen till att jag reagerade och ville debattera frågan är att den regerande majoriteten i Örebro kommun varit ansvarslös och GLÖMT fatta beslut om att revidera kommunens kvinnofridsplan!

Örebro Kommun gick miste om 550 000 kronor i statliga medel på grund av ovanstående. Därför ligger arbetet (projektet) med utsatta barn ”på is” under 2014.

Hade jag som politiker suttit i majoritet skulle jag skämmas över en politik som bortprioriterar en så viktig fråga.

Om kommunen har råd att betala över en halv miljon för direktsänd tv i samband med Melodifestivalen och över en halv miljon för en stor gummianka så har man också råd att fortsätta med projektet där man ska arbeta aktivt med barn som bevittnat våld i nära relation. Den signal våra beslutsfattare i kommunen ger oss medborgare är att vi har råd att satsa på Örebro som en attraktiv stad med över 1  200 000 kronor men vi har inte råd att hjälpa våra barn och ungdomar som mår som allra sämst.

Forskningen har visat att om den gruppen inte får rätt hjälp så kan det kosta samhället ännu mer i längden. För att inte tala om det mänskliga lidande som drabbar dessa barn och ungdomar i framtiden.

Folkpartiet liberalerna i Örebro vill ta ansvar och tycker det är viktigt att värna om individen och de svaga i samhället. Jag har varit i kontakt med kommunens tjänstemän som arbetar med kvinnor som utsätts för våld i nära relation.

De efterfrågar mer resurser för just den här gruppen, barn till kvinnor som söker hjälp. Så jag undrar om du, Lena Baastad haft den minsta lilla tanke på de barnen när du beslutade att skattebetalarnas pengar skulle användas till Melodifestivalen men inga pengar till projektet för barn som bevittnar våld i nära relation?

Vad tänker du säga till Kalle, Stina, Clara, Hassan, Sara, Mohammed, ... när de mår som sämst? Ska du trösta dem genom att uppmana deras föräldrar, som oftast inte har råd, att köpa biljetter till Melodifestivalen i stället för stöd till deras barn? Är det ansvarsfullt?

Som liberal, folkpartist och humanist kräver jag, tillsammans med Folkpartiet i Örebro, å kommunens våldsutsatta, deras barn, kommunens tjänstemän och frivilliga organisationerna som arbetar med frågan dagligen, att ansvariga politiker tar sitt ansvar. Örebro Kommun har råd att både prioritera barnen som bevittnar våld i nära relation och se till att Melodifestivalen kommer till Örebro.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons