Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på äldreomsorgen är en feministisk fråga

Ett värdigt samhälle tar hand om sina äldre. Kvinnor och män som har slitit ett helt liv har rätt till hjälp och omsorg den dagen då kroppen eller hjärnan inte riktigt klarar av alla sysslor längre.

Annons

Trots det är äldreomsorgen den del av de kommunala välfärdsverksamheterna som sedan 90-talskrisen har fått minst resurser.

Nu går vi åt andra hållet och ökar resurserna. Vänsterpartiet har förhandlat med regeringen och drivit igenom en satsning som innebär två miljarder kronor per år för att se till att det blir fler anställda i äldreomsorgen.

Pengarna räcker till minst 5 000 undersköterskor i hela landet. Här i Örebro kommun ger det drygt 29 miljoner. Det motsvarar 73 nya tjänster inom äldreomsorgen.

En stärkt bemanning leder till bättre äldreomsorg, eftersom det skapar utrymme för personalen att tillbringa mer tid med den enskilde, men också större möjlighet för personalen att gemensamt utveckla verksamheten.

Stärkt bemanning leder också till bättre arbetsmiljö och kan öka attraktionskraften för yrken inom omsorgen.

Bristen på nya resurser och läckaget till riskkapitalister och andra omsorgsföretagare drabbar kvinnor allra hårdast. Cirka 70 procent av de äldre med insatser från kommunerna är kvinnor.

Jakten på vinster leder till ständiga kompromisser med kvaliteten. Elgströmska gården i Örebro, där boende låg uttorkade och personalen saknade både utbildning och arbetsmaterial, är ett exempel på vad som kan hända när girigheten får gå för långt.

För att undvika sådana skandaler har Vänsterpartiet nu också slutit en uppgörelse med regeringen som ska sätta stopp för vinstjakten.

Vi har en politisk ledning i Örebro som säger att de vill ge örebroarna landets bästa äldreomsorg.

Hittills har de försökt uppnå det genom att släppa in allt fler vinstdrivande företag i vård och omsorg. Ingenting har blivit bättre. Nu har vi en möjlighet att skapa verkliga valmöjligheter och garantera god vård som drivs av omtanke för alla örebroare som behöver det.

Verklig valfrihet för alla äldre får vi först när det finns tillräckliga resurser så att äldre människor har inflytande över de insatser de vill ha och kan bestämma över sin vardag.

Här i Örebro har Vänsterpartiet länge försökt få igenom ett beslut om två timmars egentid för alla gamla med rätt till hemtjänst.

De gamla skulle då själva få bestämma vad de vill ha hjälp med. De kan välja att ta ett extra långt bad, gå en promenad, eller bara sitta och prata. Det är den sortens valfrihet som ger ökad livskvalitet. Nu finns det pengar till att göra verklighet av det.

Det här är en reform för ett bättre liv för våra gamla och för en mer jämställd arbetsmarknad.

Få verksamheter handlar så tydligt om just kvinnors livsvillkor som äldrevården. Omsorgen av äldre är en verksamhet med en mycket sned könsfördelning. Såväl bland brukare, anhörigvårdare som bland personal är kvinnor i majoritet.

Vi vet att kvinnor har lägre löner och otryggare anställningar än män. Och de flesta lågavlönade kvinnorna som jobbar med deltidskontrakt och timanställningar är anställda av Örebro kommun. Nu har vi en möjlighet att ändra på det.

Oppositionsråd Vänsterpartiet

Örebro

Murad Artin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons