Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvård. Utvigdade förmåner till Illegala immigranter Partier med flexibel människosyn

Annons

Våra politiska partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna – har i landstingsfullmäktige den 26 april 2011 beslutat om utvidgade vårdförmåner för gömda och papperslösa, det vill säga praktiskt taget gratis vård till de illegala immigranter som trotsar och gömmer sig för att förhindra verkställigheten av migrationsdomstolens beslut.

Landstinget har också utfärdat regler (publicerade på intra.orebroll.se) för hur patienterna ska tas emot och hur besöken ska registreras. ”Ordna avskildhet om så krävs. Beställ tolk om det behövs. I första hand gäller kort- eller kontantbetalning. Notera om möjligt eventuell tillfällig adress”.

Knappt ett år senare kan samma partier, efter det att ärendet varit ute på remiss, sitta i Polisstyrelsen och anta polisens handlingsplan (2012-03-21), som i punkt 6.6 stadgar, att ”Polismyndigheten i Örebro ska arbeta för att effektivisera arbetet med att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut samt vidta åtgärder som krävs för att öka andelen verkställda beslut.”

Har politikernas människosyn ändrat sig? I praktiken tycks dock inte den vänstra handen veta vad den högra gör. Vems agenda är det som styr?

Landstinget har heller inte utfärdat någon vägledning till personalen för hur de ska hantera konflikten mellan å ena sidan landstingets policy och å andra sidan statsmaktens lagar och förordningar. Så hur ska de anställda förhålla sig?

Ska de ge ”viss planerad och angelägen vård” (ledningskansliets tolkning av lagens uttryck ”vård som inte kan anstå”) och sedan hålla tyst?

Eller kan de ringa anonymt till polisens tipstelefon så att polisen kan ”vidta åtgärder som krävs för att öka andelen verkställda beslut”?

Hur de än handlar, så handlar de i alla fall bara i enlighet med det som partierna i Landstinget eller Polisstyrelsen har beslutat om.

Inte visste vi inom SD, att deras människosyn kunde vara så flexibel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons