Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi sluta åka buss?

Annons
Passerade Yxe förut. Ann-Marie Granqvist brukade tidigare ta bussen till Yxe och Svalbo, men nu passerar inte bussen där lika ofta. Arkivbild: Michael landberg

Posten i Nora har dragit in kassan på ICA i centrala Nora samtidigt har man också tagit bort brevlådan, som satt där. Alltså, man låter kunderna ta sig utanför stan för att göra sina ärenden med bil. Brevlådstömmningen minskas ner och vips har man antagligen gjort en besparing. Tanken är kanske, att man ska meddela sig med mejl, för de som kan och inte använda sig av posten. Trots det har posten valt att skicka ut julkortspåsen 2011 ” Ingen jul utan julkort” står det utanpå. Julposten vill man alltså inte vara utan. Men brevlådorna får man leta efter. Samma ide verkar Länsbussarna ha. Alltså försämra servicen, så att ingen ska fråga efter bussarna. Folk kan använda sina bilar i stället och man kan dra ner på antalet turer eller?

Jag bor numera i Nora och vill gärna ta mig till min gamla hemstad. Nu har jag blivit kallad till undersökning på lasarettet i Lindesberg. Klockan 14 står det på kallelsen och att besökskvitto gäller för gratisresa med buss eller stadsbuss. Jag börjar titta på turlistan. Det går inga direktbussar till Lindesberg från Nora. Men det behövs ju inte för bussarna från Hällefors passerar Nora på väg mot Örebro. Jag skulle kunna byta i Sandbacken till buss från Örebro mot Lindesberg. Det är bara det, att bussen från Örebro kommer till Sandbacken 10.58 Bussen från Nora kommer dit 11.12 Nästa buss är det lika illa med trots att bussturtätheten är stor finns det inte en enda buss som passar ihop. Oftast får man vänta en timme, men då får man vänta utan busskur vid Sandbacken på en anslutande buss.

Jag kan ta buss 7.25 från Nora, som går förbi Fanthyttan och är vid lasarettet klockan åtta och vänta till klockan 14. Bussen hem går 16.15 till Nora. Det är enda förbindelsen.

Förr kunde jag, när jag bodde i Lindesberg, ta mig ut till Svalbo och Yxe och spendera några timmar vid Svalbo och Järleån och sedan åka hem igen.

Fortfarande skulle jag vilja ta mig från Nora till Svalbo och vandra vid naturreservatet vid Järleån Men nu går inga bussar den vägen utan endast på helgerna.

Man föredrar att inga resenärer ska passera och hälsa på vänner. I stället ska den gå den nya riksvägen, där inga hållplatser finns för att ”spara” tre minuter.

I ”Bussresor i Örebro Län” med tidtabeller står det en ung man på en bild och överst på sidan står det ”Fattat”. Jag citerar: ”att välja bussen eller tåget är ett enkelt och naturligt steg för att minska utsläppen och bromsa växthuseffekten. Att du dessutom sparar en hel del pengar är inte heller speciellt svårt att förstå- eller?”

På sidan bredvid har man lånat Marimekkoblomman och fortsatt ”- för oss som är på väg mot en renare värld”. ”Länstrafiken för oss som är på väg ” står det också. Man undrar vilka, som är på väg, vilka ska åka med? Vad är service?

Har Länsbussarnas ledning samma mål som Postens, att slimma organisationen så att inga passagerare ska kunna åka med bussarna utan ta bilen. Är det vinst

eller vad är syftet. Skulle vara roligt att få ett svar från ledningen på dessa synpunkter!

Gärna och hellre buss än bil.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons