Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatt på handelsgödsel skadar det svenska jordbruket

Annons

Det är lätt att tro att beskattning löser utsläppsproblemen med koldioxid. År 2010 producerades mera koldioxid i Sverige än åren innan, till största del beroende på att det var en riktigt kall vinter. Koldioxidutsläppen i Sverige måste dock minska. För att förhindra global uppvärmning är det helt nödvändigt.

Koldioxidutsläppen påverkas av allt, hur mycket varor och energi vi förbrukar och hur vi gör det. Vad vi äter, hur mycket av maten som är skräpmat och var vi gör av matresterna är en stor del av vår koldioxidproduktion. Att äta nyttigt och inte kasta en massa matrester är mindre koldioxidbelastande än att äta sockerhaltig produkter utan näringsämnen. Bra svensk mat är bra för miljön.

Handelsgödsel är en del av ett ekosystem. Mat som slängs och avfall (avloppsslammet) som inte återförs till marken, är en bortforsling ur ekosystemet. Där kommer handelsgödseln in i bilden som en ersättning. Handelsgödsel har många bra sidor som växtnäring. Det är lätt att ”styra” mängd efter grödans behov. Rätt använt så ger det små utlakningsförluster. Miljöproblemet är egentligen tillverkningen av handelsgödseln. Här skulle det behöva forskas intensivt på alternativa tillverkningsmetoder.

Att återinföra handelsgödselskatten då färska forskarsiffror från Jordbruksverket visar att utsläppen från jordbruket minskat ordentligt genom frivilliga miljöåtgärder på gårdarna är fel.

Vad tror ni händer med konkurrenskraften för svenskt jordbruk om enbart de svenska kostnaderna ökar? Att med pålagor och skatter strypa den svenska matproduktionen, för att importera motsvarande volym, är att bita sig i svansen. Svenskt jordbruk ligger väldigt bra till ur klimatsynpunkt, hög effektivitet och god djurhälsa. Med ytterligare bördor riskerar den mest hållbart producerade maten att slås ut samtidigt som vi exporterar miljöpåverkan. Är det världens klimat och miljö vi värnar, eller bara det svenska. Punktskatter, typ handelsgödselskatten, blir bara effektiva om de införs globalt. Det måste istället bli mer ekonomiskt fördelaktigt att vara klimatsmart.

Svenskt jordbruk är redan i omställning. Vi är i rask takt på väg mot ett långsiktigt hållbart jordbruk, mycket på frivillig väg. Kunskap är ordet för rätt utveckling, inte skatter.

Lars Johansson Ordförande för Örebro Läns Centerdistrikt

Per WillenRegionordförande LRF Region Örebro

Lotta OlssonRiksdagsledamot M Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons