Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Skattemedel ska inte gå till vinster i skatteparadis

Annons

Några enkla lösningar, som du påstår att jag har hittat, finns inte i dagens äldreomsorg. Men det finns bra och dåliga. En dålig lösning är att använda våra skattepengar till vinster för riskkapitalbolag. Berggården drivs av Attendo Care.

Attendos ägare Augustus International i Luxemburg tar ut 15 procent ränta på utlånade 2,8 miljarder. Det raderar ut den svenska vinsten. Och i skatteparadiset blir skatten noll. (Dagens Samhälle, nr 41)

Du tycker att det är fult av mig att misstänkliggöra Berggården och dess personal. Då bör du nog läsa om min artikel. Det skulle aldrig falla mig in att ifrågasätta personalens arbetsinsats.

Däremot är jag bekymrad över att personaltätheten är den lägsta i kommunen enligt Socialstyrelsens mätning. 0,52 årsarbetare omvårdnadspersonal per brukare. I kommunen är genomsnittet 0,81.

Jag delar din uppfattning om att en bra äldreomsorg inte hänger ihop med om personalen är anställd privat eller kommunalt, men jag tycker inte som du att det är okej att skattemedel går till vinster i skatteparadis i stället för till en rimlig lön och arbetssituation för den personal som verkligen får slita hårt.

Cheferna däremot belönas med bonusprogram. Det är det här jag vill sätta stopp för. Det handlar nu inte om en förlängning av entreprenaden utan en helt ny upphandling, där Attendo konkurrerar med andra intressenter. De måste då påvisa att de till ett fast pris ger en bättre kvalitet än konkurrenterna.

Jag kan rekommendera Åke Andersson att läsa Verksamhetsuppföljningen av Berggården daterad 2011-06-30. I sammanfattningen kan man läsa: ”Berggården har vid tidigare mätningar och granskningar alltid visat toppresultat och det faktum att man nu visar fler svaga resultat än tidigare bör tas på allvar.”

Dessutom förstår jag inte vad våra respektive partiers namnbyte har med upphandlingen av Berggården att göra. Om syftet är att misstänkliggöra mig på något sätt kan jag upplysa dig om att jag aldrig varit medlem i Vänsterpartiet kommunisterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons