Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan behöver arbetsro och stabila ekonomiska villkor 

Att man får vad man betalar för är en gammal sanning. Enligt Lärarförbundets rankning ”Bästa skolkommun” hamnar Örebro på plats 274 av Sveriges 290 kommuner.

Annons

Sedan omvalet 2011 har Socialdemokraterna genomfört nedskärningar på 40 miljoner på Örebro skolor. Skolans budget har visserligen blivit större, men inte lika mycket som kostnaderna för lokaler och löner har ökat.

Det är orsaken till att vi år 2012 kunde läsa om effektiviseringskrav och år 2014 om omprövningskrav.

I valrörelsen lovade Nya Moderaterna 50 miljoner mer till skolan.

Det var ett löfte som gällde oavsett vem som vann regeringsmakten i Stockholm. Socialdemokraterna lovade mer och bredare.

Trots att Örebro fallit 74 placeringar i resurser till skolan sedan omvalet var det ett problem som bara kunde lösas med en S-ledd regering.

Om Stefan Löfven fick flytta in på regeringskansliet skulle Örebro kommun få mer än 100 miljoner mer till skolan, lovade en socialdemokratisk motståndare till mig i en debatt. Nu är Stefan Löfven statsminister, men hur blev det för skolorna i Örebro?

Skolan i Örebro har fått aviseringar om att hitta ytterligare 33 miljoner att skära bort från en redan allt för hårdbantad skola. Det är orimligt och oroande.

Socialdemokraterna vill samla alla partier till en parlamentarisk grupp för att gemensamt hitta en samsyn om skolpolitiken i Örebro. Nya Moderaterna har tidigare sökt ett sådant samarbete för en bred överenskommelse om Örebros skolor.

Vi försökte undvika nedläggningen av Örebros bästa gymnasieskola, Wadköpings Utbildningscenter, genom att bjuda in till en bred överenskommelse om gymnasieskolans lokaler.

Socialdemokraterna valde att slå bort den utsträckta handen. Vi ville också komma överens om att rensa upp i den stora flora av lokala mål Örebros skolor har, för att i stället fokusera på ett fåtal, tydliga och mätbara mål som alla partier kunde komma överens om. Även här sa Socialdemokraterna nej.

Skolan är dock så viktig att vi är beredda att göra ett nytt försök att nå en bred överenskommelse för Örebros skolor, och gärna i den parlamentariska grupp som nu förbereds.

Nya Moderaterna har dock ett oavlåtligt krav på Socialdemokraterna för att delta i denna grupp. Nu måste det vara nog med nedskärningar.

Skolan behöver arbetsro och stabila ekonomiska förutsättningar. Den betongpolitik som kommit att bli så nära förknippad med Lena Baastad har nått vägs ände. Örebro behöver inte fler skrytbyggen, vi behöver skolor som ger varje barn en chans.

Föräldrar har ett stort ansvar för sina barn. Dock får aldrig barn vars föräldrar inte tar det ansvaret dömas till ett livslångt utanförskap.

Örebros skolor ska vara så bra att även elever med de sämsta förutsättningarna får den hjälp och det stöd de behöver för att nå skolans kunskapsmål.

Trygga barn lär sig mer. För det barn som oroar sig för att bli slagen och kränkt på rasten är det orimligt att kunna lära sig något på lektionerna. Vi behöver därför öka vuxennärvaron på våra skolor. Vi behöver ha rastvakter som garanterar att någon vuxen alltid finns närvarande om en elev far illa. Dessutom vill vi klargöra skolpersonalens moraliska plikt att omedelbart ingripa för att stoppa en kränkning av ett barn på skolan.

För att göra detta behöver skolan mer resurser, inte mindre. Efter år av inköpsstopp och anställningsstopp är det dags för ett nedskärningsstopp. En bra skola bygger ett tryggt Örebro.

Kommunalråd (M)

Örebro

Maria Haglund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons