Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Släpp in kommunerna

Annons
Blivande målare. Integrerinsprojekt för målare är ett av de projekt som Örebro driver. Utbildning av plåtslagare och yrkesförare är några andra. Arkivbild: Lennart Lundkvist

Mångfaldsarbete kräver mångfald också i metoder.

Om regeringen öppnar för kommunerna att agera etableringslotsar för nyanlända invandrare kan integrationsarbetet ta ett stort steg framåt.

Det kräver förändringar i det regelverk som i dag bygger staket i stället för att öppna dörrar. Begränsningen i fråga om vem som får vara etableringslots bakbinder de kommuner som redan har skapat en arbetslinje inom ramen för SFI.

I etableringslotsens uppdrag ingår bland annat att kontakta arbetsgivare, erbjuda råd och stöd vid till exempel studie- och yrkesval, coachning, matchning mot arbetsmarknaden samt ge stöd i olika sociala frågor. Det här har vi i Örebro sedan många år redan gjort i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Att det inte fungerar likadant i hela landet är naturligtvis att beklaga.Samtidigt som etableringsreformen sätter press på Arbetsförmedlingen och etableringslotsarna i de kommuner där det inte har fungerat tidigare, rycker man alltså undan mattan under fötterna på redan väl fungerande samarbeten.

Statskontoret konstaterar nu att mycket har förändrats samtidigt som bra kan bli bättre. Det tar fortfarande för lång tid för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden och generellt sett är bristen på etableringslotsar stor. Rapporten sätter också fingret på att det finns mycket övrigt att önska i fråga om samordningen mellan myndigheter och kommuner.

Här snuddar man vid pudelns kärna och konstaterar att ”En försvårande omständighet i samordningsarbetet är att enskilda aktörers regelverk i vissa fall skapar hinder för en effektiv samordning.” Det är så sant som det är sagt och Statskontoret efterlyser konkreta åtgärder och förändringar.

Som kommunal integrationsarbetare lider jag med Arbetsförmedlingen som jag upplever många gånger får oförtjänt smisk i media. Men det är inte lätt att snickra när verktygen inte är anpassade för jobbet. Problemet är att ett stelbent och osmidigt regelverk sätter effektiva käppar i hjulen för arbetslinjen. Käppar som bidrar till att bromsa etableringsprocessen med allt vad det innebär i form av frustration för den enskilda individen och kostnader för samhället.

Det finns givetvis inte en enkel lösning på problemet men om även kommunerna får tillstånd att agera etableringslotsar kan man fortsätta bygga på de goda samarbeten som finns sedan tidigare.

Ett par konkreta resultat från Örebro ser ut som följer:

@NA Brödtext m pil:Utbildning till yrkesförare, 12 personer, alla i anställning

Utbildning till plåtslagare, 12 personer, alla i anställning (på tre orter) en ny utbildningsomgång pågår just nu

Målare, tio snabbutbildade och validerade, samtliga utom en fick anställning

Det kommunala fastighetsbolaget Futurum Fastigheter AB anställde på ett bräde femton personer, varav nio direkt från pågående SFI, efter gemensam rekrytering och utbildning.

Mer är på gång. Framgången kommer ur ett nära samarbete mellan kommun och Arbetsförmedling i genomförande och finansiering.

Till detta kommer näringslivets engagemang. Det är många trådar som löper samman och med kommunen i rollen som etableringslots skulle vägen in på arbetsmarknaden för den enskilda individen vara rakare och snabbare. Och det är väl det som det hela handlar om?

Regeln är att den nyanlända själv ska välja lots. Så ska det givetvis vara även i framtiden och jag efterlyser bara att kommunen ska finnas med som valbar lots, annars riskerar en i övrigt god reform att bli kontraproduktiv.

Mångfaldsarbete kräver mångfald också i metoder och vi står med ärmarna uppkavlade och väntar på signalen som öppnar för kommunala pilotprojekt i den här riktningen.

Christopher von StedingkEnhetschef Språk och framtid

Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons