Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småjordbrukare behöver svenskt stöd

Annons

En ny enkät med riksdagspartierna från Global Rättvisa.nu visar att samtliga partier utom Kristdemokraterna kan tänka sig att stödja en FN-deklaration för småbrukares och jordlösas rättigheter. Detta är ett mycket glädjande besked eftersom planetens fortlevnad är beroende av hur vi bedriver vårt framtida jordbruk.

Den globala uppvärmningen beror delvis på det industriella jordbruket. Storskaliga, giftkrävande monokulturer har skadlig inverkan på klimatet och höjer temperaturen, medan småskalig, diversifierad, ekologisk odling har positiv effekt. Därför är det oroande att antalet markkonflikter och landgrabbing ökar.

I ett större perspektiv drabbas vi alla, men effekten blir omedelbar för småbrukare och lantarbetare som trängs undan från sin mark och får allt svårare att försörja sig. Närmiljön förstörs av jordbrukskemikalier, bördiga jordar utarmas och hungern breder ut sig när omgivningen i mil efter mil består av palm, sojabönor eller sockerrör.

Sociala konflikter eskalerar som en konsekvens av det hårdare trycket på mark. I Honduras har minst 45 småjordbrukare mördats de senaste två åren. En människorättsrapport pekar ut privata säkerhetsvakter på Corporación Dinant som ansvariga, ett företag som tillverkar palmolja och hävdar äganderätten till marken. Regering och myndigheter står på företagets sida och småbrukarna står maktlösa, utan möjlighet att försörja sig själva eller sina familjer.

Den globala bonderörelsen Vía Campesina, som organiserar 200 miljoner småjordbrukare, menar därför att de mänskliga rättigheterna inte är tillräckliga – en särskild deklaration krävs som visar på behovet att skydda småbrukarnas rättigheter.

Just nu behandlas deklarationen av FN:s kommission för Mänskliga Rättigheter, och stöds av flera länder, bland annat Kina, Sydafrika och Luxemburg, som enda europeiska land.

Enligt vår undersökning säger dock Centern, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tydligt ja till en deklaration, och både S och M ställer sig försiktigt positiva.

Vi uppmanar därför Carl Bildt att ta med sig det budskapet till kommissionens nästa möte och till det pågående globala miljötoppmötet i Rio de Janeiro där den ”gröna kapitalismen” förväntas dominera och därmed fortsätta den inslagna vägen med stora industriella jordbruk och ödesdigra konsekvenser.

Det är dags att Sverige stöttar småjordbrukarnas kamp för sin egen och planetens överlevnad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons