Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart tjuter Natos stridsflygplan där fjällräven får ungar

Annons
NATO-samarbete. 100 tjutande militärplan från olika Nato-länder kommer till norra Sverige i månadsskiftet maj-juni. Vad hände med den antimilitaristiska socialdemokratin, undrar Hans Holberg från Vänsterpartiet. Arkivfoto: Ali Fraidoon/TT-AP

Hej Svensson, det är jag. Ditt förträngda minne. Din knutna näve i byxfickan. Du vet väl att vi nu är så gott som helt med i krigsorganisationen Nato? Ja, inte officiellt, än påstår både Stefan Löfven och krigsminister Peter Hultqvist att så är det inte alls. Även Margot Wallström säger samma sak, du vet hon som driver en feministisk utrikespolitik. Det är en utrikespolitik som går ut på att lösa, inte utkämpa konflikter. Så bra!

För att förbereda oss att lösa, inte utkämpa, framtida konflikter, till exempel om olje-, gas- och mineraltillgångar runt Nordpolen, står vi värd för en enorm militärövning som täcker en tredjedel av Sveriges yta i norr. Den kallas Arctic Challenge Exercise och går av stapeln i månadsskiftet maj-juni. Du vet, Svensson, när fjällräven får ungar, älgar och renar kalvar, fåglarna ruvar på sina ägg i redena.

Då får de sällskap av bortåt 100 tjutande militärplan från olika Nato-länder, liksom markkrigare med pansarfordon och dånande kanoner. Du minns att regeringen Reinfeldt skrev under ett värdlandsavtal så att Nato kan använda landet som bas inför ett framtida krig mot Ryssland? Den ryska björnen är värsta hotet mot Sverige och västerlandet alltsedan Karl XII slog sig fram till Moskva på 1700-talet.

Minns du, Svensson, varför Nato bildades? Det var efter andra världskriget, när de forna allierade mot Nazityskland inte längre kunde hålla sams. I väst bildade USA och andra västländer Nato, i öst blev Sovjetunionen styrande makt i Warszawapakten. Båda beväpnade till tänderna. Så drogs en ”järnridå” mellan öst och väst, det kalla kriget tog vid, med en gemensam atombombsförintelse som fullt möjlig Grande Finale.

Men ingenting är för evigt. På 1990-talet kollapsade Sovjetunionen, lydstaterna längs gränsen mot väst blev självständiga och Warszawapakten upplöstes. Vilken lättnad! Nu väntade vi bara på att Nato skulle gå samma väg. Men det blev inte så. Tvärtom.

Trots att den lede fi i öster blivit en havererad stormakt i kaos, utplundrad av sina oligarker, så fortsatte uppbyggnaden, utvidgningen och upprustningen av Nato. Lite märkligt, eller hur, Svensson? Vem var fienden nu då?

Först Jugoslaviens splittring, sedan Afghanistan. Där höll Usama bin Ladin till sedan han skickat sina saudiska vänner i kapade plan mot ”den store satan”. Det gör man inte ostraffat. Alltså krig mot talibanerna, som faktiskt inte hade något med saken att göra, mer än att de vägrade lämna ut al-Qaida-ledaren. Och vi hoppade på tåget! När man ändå var i farten startade USA och England krig mot Saddam Husseins regim i Irak, för enligt spionorganisationen CIA ruvade Saddam på massförstörelsevapen. Men det var hittepå av CIA, det har man erkänt nu. Det kostade bortemot en miljon irakier livet.

Så kom ”arabiska våren”, folkliga uppror mot diktatorerna i Nordafrikas Medelhavsländer. En ny krigsskådeplats, nu skulle här bombas fram västerländsk demokrati! Och vi var med!

Ja du Svensson, så håller de på, Löfvens, Wallströms och Hultqvists vänner på andra sidan Pölen. Och nu ska vi delta i krigsdansen på allvar och öva krig med de stora grabbarna och fienden kommer som alltid från öster. Hur som helst får du lätta på börsen i upprustningskarusellen. Du har ju fått hela fem jobbskatteavdrag, så nog vill du vara med och pynta i, eller hur? Apropå, har du hört något från miljökämparna Romson och Fridolin om krigsspektaklet i Norrland? Inte? Kunde tro det.

Men vad hände med din dröm om ett fredligt, jämlikt och rättvist samhälle, Svensson? Vad hände med den antimilitaristiska socialdemokratin? Är det kanske dags att dra upp den knutna näven ur byxfickan?

Hans Holberg, Vänsterpartiet, Örebro

Hans Holberg Vänsterpartiet, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons