Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snedvriden bild av jordbävningen

Annons

Kan vi lita på nyhetsrapporteringen i våra medier? Rapporteringen om och från Japan om den fruktansvärda jordbävningen, den enorma, skadebringande tsunamin och de skadade kärnkraftsreaktorerna väcker hos mig ett otal frågor främst beroende på att kärnkraftsolyckan tagit det mesta av rapportörernas tid och kraft.

Hur nära verkligheten/sanningen ligger de otaliga rapporterna?

Vi ser samma bilder flera gånger, läser samma ord flera gånger, hör samma ord flera gånger under dygnet. Underlag för att jag som läsare/åhörare ska kunna dra egna, realistiska slutsatser ges sällan.

Drar nyhetsrapportörerna slutsatser på obekräftade uppgifter? Ja, tyvärr verkar det ofta så. Rapporterna måste kanske kryddas för att vara sensationella?

Svårigheterna att få uppgifter bekräftade förstår vi alla. Därför krävs det att det mycket tydligt klargörs om man talar ”sanning” eller om man bjuder på obekräftade nyheter.

Den sanna sanningen lär vi sällan få!

Måste varje intervju följas av rapportörens egna slutsatser? Måste varje intervjuad person avtvingas en slutsats på ett antal om-frågor? Ofta intervjuas så kallade experter. De, liksom vi andra, har olika åsikter i bedömningar. Från ”Ragnarök” till ”inte så allvarligt.” Den expert som ligger åt hållet – ”inte så allvarligt” – avtvingas ofta av intervjuaren svar på ett antal om-frågor så att slutsatsen helst ska bli ”Ragnarök”.

Varför måste de sensationella svar framkrävas?

Hur påverkas rapporteringen av rapportörens egen ståndpunkt i till exempel kärnkraftsfrågan?

Det är inte lätt att vara objektiv i alla lägen. Det är naturligt att vårt tyckande påverkas var vi står i olika frågor, som i detta fall kärnkraftsfrågan.

Om vi utnyttjar den gamla vänster-högerskalan, så pekar rapporteringen från kärnkraftsolyckan i Japan på att mediefolket är vänstersympatisörer eller?

Informationsflödet från den japanska katastrofen har, enligt min uppfattning, haft en slagsida och en vridning som tyvärr minskat förtroendet för många nyhetsrapportörer i olika medier. Det är illa!

Åke AnderssonÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons