Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrati är inget tydligt alternativ

Annons

För att politiken ska vara begriplig är det viktigt att kunna se tydliga alternativ så att medborgarna kan följa samhällsutvecklingen och förstå den. Först då kan man också bli aktiv och påverka den.

På Sveriges politiska karta har socialdemokratin spelat en stor, kanske avgörande roll för skapandet av det samhälle vi lever i. På det hela taget, speciellt i jämförelser, är det ett gott samhälle.

Att tycka att socialdemokratin borde vara ett tydligt alternativ till borgerligheten är rätt givet. Dock är så inte fallet. Låt mig ge tre smärtsamma exempel: i dagarna diskuteras den så kallade Saudi-affären och flera ledande borgerliga politiker ska kallas till KU (Konstitutionsutskottet) angående vapenaffärer med Saudiarabien. Syftet är att granska hanteringen av denna affär. Skandalen ligger dock inte främst i hanteringen, anser jag, utan i det faktum att Sverige säljer vapen till en diktatur. Det smärtsamma är att Socialdemokraterna står bakom detta. Om borgerligheten nu inte ser några problem med detta så borde Socialdemokratin göra det.

Nästa exempel är hur riskkapitalister med starka vinstmarginaler som drivkraft fått tagit över vård, omsorg och skola och därmed tjänat pengar på våra äldre, behövande och ungdomar. Vad hade Palme sagt om man presenterat det scenariot för honom? ”Över min döda kropp”? Vad hände med den moraliska kompassen? Med själva hjärtat i socialdemokratin? Ledande socialdemokrater som Jan Emmanuel Johansson och Ole Salsten har tillsammans tjänat en halv miljard på vår gemensamma skattefinansierade välfärd med vinstmarginaler upp till 30 procent.

Sista exemplet går till lilla Örebro som väljer att tillåta biltrafik på en av centrala gatorna, Storgatan. Hur tänker man då? I tider då planeten står inför enorma ekologiska utmaningar får varje liten förändring stort symbolvärde. Vad skickar det för signaler? Speciellt till unga som till stor del använder sig av cykel eller allmänna transporter. Hur hänger det ihop med ett långsiktigt ansvarstagande?

Jag ser fram emot att socialdemokratin reser sig, låter sig styras av tunga ideologiska värderingar som jämlikhet och frihet för alla och att man återigen kan bli den ryggrad som svensk politik så innerligt behöver.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons