Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportutrustning på lån: Fritidsbanken en del av lösningen på stillasittandet

Annons

Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert! Tänk vad härligt att ha Pippi Långstrumps inställning till att testa sådant som är nytt. Inom fritids- och föreningslivet finns just möjligheten att prova på nya aktiviteter och idrotter genom konceptet Fritidsbanken. Det fungerar som ett bibliotek fast för sport- och fritidsprylar, där vem som helst i två veckor kan låna en pryl kostnadsfritt. I tider där stillasittande på allvar är ett hot mot folkhälsan är en verksamhet som Fritidsbanken en ypperlig motvikt!

Allt som finns på en Fritidsbank är skänkta, begagnade prylar och som inget annat vill än att sprida glädje under hela sin livslängd.

Föreställ dig att du som tioåring kommer in i en butikslokal där det finns tusentals olika sport- och fritidsprylar och allt står dig fritt att låna i två veckor – vilken dröm! Skulle du under tiden känna att det här var roligt, det vill jag göra mer!, ja då vet du ju det och kan önska dig det i julklapp eller födelsedagspresent. Det fina är att samma princip gäller för vuxna.

Allt som finns på en Fritidsbank är skänkta, begagnade prylar och som inget annat vill än att sprida glädje under hela sin livslängd. Därför kan du också i vuxen ålder passa på att testa den där längdskidåkningen som sett så lockande ut på teve, eller ge dig ut på den nysopade vårasfalten på ett par inlines. Kanske blir du så biten att du vill gå med i en förening? Kanske får du ett nyvunnet motionsintresse? Oavsett vad så vinner folkhälsan på att just du kan vara aktiv!

Om varje utlån i snitt används en timme innebär det 91 dygn av konstant fysisk aktivitet. Det, om något, är mumma för folkhälsan!

Den 16:e november firar Fritidsbanken i Nora kommun ett år. Verksamheten har under året hunnit med cirka 2200 utlån och omfattar nästan exakt lika många artiklar. Nära 200 olika kategorier prylar finns i lokalen, med allt ifrån skryllor för fiske till bouleset och basebollhandskar. Om varje utlån i snitt används en timme innebär det 91 dygn av konstant fysisk aktivitet. Det, om något, är mumma för folkhälsan! Lägg därtill vinsten för miljön, där återbrukandet av befintliga grejer gör att sådant som redan producerats kan användas längre och förhoppningsvis underlätta framtida bättre motiverade köp.

Som länssamordnare för satsningen på Fritidsbanker är det glädjande att se hur konceptet under de senaste åren spridit sig över landet. Mellan Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder finns nu över 50-talet Fritidsbanker. I Örebro län är det än så länge öppet för inlämning och utlån i Askersund, Karlskoga och Nora. Verksamhet väntas öppna inom kort i Laxå, Lindesberg, Ljusnarsberg, Kumla, Örebro och Hallsberg.

Målsättningen på sikt är minst en Fritidsbank i varje svensk kommun, och för att det ska bli verklighet krävs en gemensam samverkan tillsammans med kommunala förvaltningar, föreningslivet och engagerade invånare. Till dess är alla som tycker det här verkar vara en bra idé välkomna in på fritidsbanken.se för att leta rätt på sin närmaste Fritidsbank. Kanske har du sådan tur att du likt Pippi och klarar av nya aktiviteter lätt som en plätt? Välkommen in på Fritidsbanken för att ta reda på svaret!

Anton OlofssonLänssamordnare för Fritidsbanken, Örebro läns Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons