Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Står S bakom planerna på bostäder i Brunnsparken?

Lennart Bondeson (KD) verkar vara besatt av tanken att bygga bostäder i Brunnsparken.

Annons

Jag läste någongång i mars en insändare i NA av sign.”Dansanhängare” med stort intresse. Kan denna besattiver möjligen ha religiösa ”förtecken”.

Kan det vara så att han försöker att omintetgöra möjligheten att ha många evenemang med ljudmässigt höga volymer genom att bygga bostäder i folkparken.

Faktum är ju att i den 54 sidor långa detaljplanen inte på en enda sida, har en ambition att utveckla parken i denna riktning.

Man har inte under hela den förra mandatperioden gjort någonting åt det hållet. I stället har man, så där, lite i smyg smidit planer på att göra intrång i parkområdet. Varför har inte folk i allmänhet fått reda på det?

Måste vanligt folk hålla koll på hemsidan om vad som kan tänkas försiggå på platser som har allmänintresse?

På sidan 34 står det att läsa att förslaget har varit utsänt för kännedom till berörda enligt sändlista samt till Medborgarkontoret. Vad då berörda? Det här är ju ett område som har allmänintresse.

Att Bondeson, som han påstod i NA, inte gett några direktiv till Stadsbyggnad inför detaljplanen finner jag som nästintill uteslutet, åtminstone får man ta det ”med en nypa salt”.

I Örebro, som gör anspråk på att vara en storstad, tycker jag att det är ynkligt att inte kunna erbjuda arrangörer av olika slag en rejäl utomhusscen, så att vi kan ta emot de stora artisterna.

Jag tycker det är ett intressant förslag som Lennart Lundh kom med i Na den 15/3 att göra om Parkteatern till Örebros West End.

Det vore något för kommunen att ta tag i. I stället har man lagt ner otroliga resurser, till förmodligen stora kostnader, på att jaga misshagliga ljud som skulle kunna störa de nya boendena.

Man kan ju undra vilka andra nybyggen som har sådana fördyrande kostnader för att komma i gång.

Detaljplanen tar för givet att folkparken ska föra en tynande tillvaro även i fortsättningen.

Jag tycker att man ska modernisera utomhusscenen vid parkteatern så att man kan ta emot de stora evenemangen.

I stället, på marken för den planerade förskolan, tycker jag att man med lätthet kan anlägga en”skogsmullepark”till gagn för ALLA förskolebarn i kommunen att ha som utflyktsmål,i stället för att några få utvalda ska kunna utnyttja området.

Att man redan år 2011 har utfört komplettering av bullerskydd från järnvägen tyder ju på att den här planeringen har pågått en längre tid.

I detaljplanen på sidan 19 står det att läsa om bullerstörningar från utomhusevenemang. Där tänker man sig begränsa antalet evenemang till 1 till 3 gånger i månaden och i dialog mellan evenemangsansvarig och kommunen om vad som anses vara inom rimliga gränser. Allt för att inte störa de boende.

Då frågar man sig, vem i kommunen, som företräder medborgarna, ska avgöra vad som är rimligt?

På sidan 18 står det något om att LJUDLÄCKAGE kan förekomma från Regnbågen om någon dörr är öppen.

Man måste ha missat att det finns en liten utegård bredvid entrén där dörrarna, som brukligt är, står på vid gavel och att danspublik vistas där under varma sommarkvällar.

Det beror nog på att ingen ansvarig har varit där.

Har man tänk sig att Regnbågen, oavsett väderlek, ska vara hermetiskt tillsluten likt en termos som man inte kan dra korken ur.

Det gäller ju att inte överskrida Boverkets riktlinjer.

Länsstyrelsen anser att det ska framgå att ett bostadsbyggande innebär inskränkningar av möjligheterna att anordna evenemang i Brunnsparken och att om bullernivån blir för hög är det olämpligt att bygga bostäder där.

Adolfsbergs hembygdsförening skriver på sidan 44 att Brunnsparken har omistliga natur- och kulturvärden och att den uppskattar att det inte blir någon nybebyggelse i parken.

Så frågan till kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S) måste ställas.Är det här Lennart Bondesons (KD) eget race eller stödjer kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad denna agenda?

Kan Socialdemokraterna verkligen ställa upp på att bygga bostäder i Folkets Park som har sitt ursprung i arbetarrörelsen redan på 1930-talet?

Leffe Persson

Örebro

(Har läst hela detaljplanen)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons