Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större valfrihet med ett frivilligt märkningssystem

Annons
Väljer kött. Det är viktigt att människor vet vad de köper när de går in i en butik och ska välja mat. Trots att Europa har världens strängaste matlagstiftning är det inte fler regler som behövs, skriver Anna Maria Corazza Bildt.

Människor bryr sig om vad de äter. Därför har jag drivit på för obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött i hel bit som nu gäller. Det är en del av de nya matmärkningsregler som jag varit ansvarig för i min politiska grupp i Europaparlamentet. Där ökar vi med tydlig och begriplig information människors möjlighet att göra medvetna val. Vi har samtidigt förbättrat spårbarhet och transparens.

I veckan röstade Europaparlamentet för att be EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag för ytterligare obligatorisk ursprungsmärkning när köttet är en av flera ingredienser i en produkt exempelvis i korv, lasagne eller pizza.

Kommissionens konsekvensanalys visar att en sådan märkning kommer höja priset upp till nio procent och den administrativa bördan för företag med 30 procent. Trots att majoriteten av konsumenterna säger sig vara för märkningen är de inte beredda att betala för den.

Detta bekräftas också i en studie genomförd av Agrofoods, (Lunds Universitet och Sveriges Landsbygdsuniversitet). Om vi inte litar på de vetenskapliga studier som gjorts finns det ingen anledning att be om de från början. Vad skulle bli fördelen för konsument? Det enda som är säkert är att maten blir dyrare.

Förslaget påstås motverka fusk, men det är vilseledande. Jag var efter hästköttskandalen ansvarig för att ta fram åtgärder mot matfusket och det är tydligt att det inte bekämpas genom ursprungsmärkning av ingredienser. Felmärkning är och ska betraktas som ett brott. Kriminella stoppas inte av ursprungsmärkning och de som drabbas är de hederliga företagare.

Europa har världens strängaste matlagstiftning och det som krävs är genomförande av regler på ett enhetligt sätt och starkare kontroller. Mer regler är ingen lösning.

Matföretagare måste också få byta leverantörer för att kunna hålla en jämn kvalitet och pris. Det skulle då innebära ny märkning varje gång. Eftersom maten också innehåller flera ingredienser är det helt enkelt inte genomförbart. Det skulle framförallt drabba de mindre producenterna av råvara extra hårt då tillverkarna inte vill riskera att ändra märkningen på sina produkter.

Därför har jag i stället föreslagit ett tydligt och enhetligt frivilligt märkningssystem. Det ger valfrihet till de konsumenter som eftersträvar mer information och är redo att betala och ger möjligheten till matföretagen att profilera sig. Samtidigt är jag hoppfull om att ny teknik och innovation kommer att vara nyckeln till en kostnadseffektiv och genomförbar märkning i framtiden, genom till exempel IR-koder.

Det är hög tid att föra fram konsumenternas röst. Jag ska fortsätta säga basta till matfusket och kämpa för ökad konsumentmakt.

Anna Maria Corazza Bildt

Europaparlamentariker (M)

Ansvarig för matfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons