Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större vargstam medför ökad risk för angrepp mot hundar

Annons

Min bakgrund är ett 30-årigt intresse för jakt. Jag har även genomfört jägarexamenskurser med både blivande jägare och de som går utbildningen enbart för att lära sig mer om vår fantastiska natur med dess djurliv, vargen inräknad. Under dessa kurser har bland annat jaktens etik och hundens användningsområde och betydelse varit viktiga ingredienser.

Jag håller med om att det kanske varit lämpligare att publicera en artikel där bilden varit en jägare med hund i stället för en varg med en dödad hund, som Gävleborgs jägarförbund publicerat. Jag betvivlar heller inte de siffror på dödade och skadade hundar genom vargangrepp, vådaskott av jägare trafik och så vidare – och där enligt Agrias statistik vildsvinet utgör en större risk för en hund än ett angrepp från varg då möte mellan de sistnämnda hittills skett i mycket mindre omfattning.

Däremot kan man inte hålla hunden kopplad vid många typer av jakt. Jägaren som släpper sin hund är väl medveten om de risker hunden kan utsättas för. Det går då heller inte att bortse från att denna risk ökar markant när vargstammen ökar i mellersta Sverige.

Det som jag reagerade på i artikeln var hunden som ”verktyg” och det som gäller vildsvinsjakten.

I mitt tycke är hunden en jaktkamrat och familjemedlem. Jakt med ställande, drivande, stötande, trädskällande eller grythund är några jaktformer där hunden har en viktig roll. Hundjakt regleras genom jaktlagstiftningen. Vad gäller våra vildsvin är min sanning att det inte är jägarkåren som släppt ut dem.

Jägarkåren består av flera hundra tusen jägare. Jag har inte släppt ut något vildsvin, det har inte heller någon av alla jaktkamrater jag känner. Att uttrycka sig så är ett kollektivt påhopp, vilket tyvärr ofta förekommer, bland annat i debatten om jakten och vår rovdjurspolitik.

Likaväl som Roger Cassman borde lära sig mer om våra vildsvin tror jag att många jägare säkert skulle behöva mer kunskap om vargen. Men den lilla kunskap om vildsvinet som Roger Cassman har, visar han genom den rädsla han känner för vildsvinet.

Man bör skilja på det upplevda hotet och det reella hotet. Det förstnämnda bygger ofta på okunskap. Min sanning efter många möten med vildsvin på nära håll gör att jag vet att Roger Cassman utsätts för större fara vad gäller fästingbett med risk för borelia eller TBE än det hot som vildsvinet utgör.

Jag kommer fortsätta att släppa min jakthund på vildsvinsjakt, givetvis med skyddsväst på och hundpejl så jag vet var han är. Detta för att kunna beskatta den växande vildsvinsstammen, väl medveten om de risker hunden utsätts för genom jakten. Jag vet var vildsvinen brukar hålla till där jag jagar men tyvärr vet jag inte var vargen har sin gång. Vet jag det håller jag min jakthund kopplad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons