Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stötta barn i familjer med missbruk

Annons

Vart femte barn i Sverige växer upp i familj där någon av föräldrarna har ett riskfyllt förhållande till alkohol. Oförmågan hos oss vuxna att tala om känsliga ämnen tvingar barn att lära sig vad som är tabu – och gör det svårare för barnen att få det stöd de har rätt till.

I Örebro län säger sig sex av tolv kommuner kunna erbjuda stödgrupper för de barn och unga som lever i familj där en vuxen dricker för mycket. Det visar den enkät som IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, sammanställde 2011. Alla kommuner i landet fick frågan om vilket stöd de kan erbjuda de 385 000 barn och unga som växer upp i familj med riskbruk. Men bara en bråkdel av barnen nås av verksamheten. Enkäten visar att de sex kommunerna tillsammans nådde 92 barn i stödgrupper vilket ska jämföras med de cirka 11 300 barn i länet som lever tillsammans med vuxen som dricker för mycket. I en jämförelse hamnar Örebro län på femte plats av 21.

Regeringen har avsatt tolv miljoner årligen i en satsning till och med år 2014 för att driva på arbetet med stödverksamhet ute i kommunerna. Det är nu ett gyllene tillfälle för alla kommuner att fundera över hur lätt barnen har att hitta till de stödgrupper som trots allt finns. Vet barn och ungdomar som lever med missbruk att det finns stödgrupper? Vet lärare i förskola och grundskola vart man kan hänvisa eleverna?

Stödgrupper är inte den enda form av stöd som finns för barn som lever med missbruk. Kloka vuxna som kan, vågar och orkar se barnen finns överallt. Även en bra moster, en närvarande granne eller en klok föreningsledare kan ha stor betydelse. Men skolans och socialtjänstens personal har ett särskilt ansvar att se och hjälpa alla barn till det stöd som de har rätt att få, vi förväntar oss att man tar det ansvaret.

Christer Wik

Torbjörn Bergvall

Catharina SandbergJunis i Örebro länIOGT-NTOs Juniorförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons