Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieförbunden måste släppas in på flyktingförläggningarna

Annons

Folkbildningsrådet klargjorde i december 2014, att ”studieförbunden kan inte använda statsbidraget för att arrangera verksamhet för gruppen asylsökanden oavsett om de bor i särskilt eller enskilt boende”. Hur myndigheten tänker här är för Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro län helt obegripligt. Genom folkbildningen har samhället enorma möjligheter att förbereda massor av människor för en bra framtid i Sverige.

Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län startade trots dessa regler studiecirklar på flyktingförläggningarna i Ställdalen och Åsbro.

I Askersunds kommun finns i dag cirka 490 personer som väntar på asyl. I Ljusnarsbergs kommun cirka 647 personer.

Prognosen visar på att antalet flyktingar kommer att öka i Sverige under 2015. Hur många som kommer till Örebro län finns det inga exakta siffror på i dag.

I januari 2015 har arbetet hos Studieförbundet Vuxenskolan Örebro intensifierats med fler studiecirklar.

Deltagarna i studiecirklarna får utbildning i svenska språket samt kunskap om hur det svenska samhället är uppbyggt och fungerar.

Cirkelledarna har hög kunskap i både språk och samhällskunskap.

Deltagarna får en start i Sverige som alla borde få. Den dag man får asyl så har man redan kommit en bra bit på väg till ett jobb. Språket är oerhört viktigt för att få ett jobb.

Många av deltagarna i våra cirklar har akademisk examen från sitt hemland. Ju fortare de lär sig svenska, desto fortare kan de valideras efter svenska krav och därefter gå ut på arbetsmarknaden eller i utbildning.

Sverige skriker efter läkare, sjuksköterskor och andra yrkesgrupper. Vad är det för argument som ligger till grund för dessa orimliga regler?

Studieförbunden i Sverige bedriver i dag folkbildningsverksamhet i landets alla 290 kommuner. På det kan vi lägga till 150 folkhögskolor.

En enorm bildningsresurs som är redo att vara med och göra skillnad.

Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län önskar en snabb förändring av regelverket.

Ge folkbildningen möjlighet att gå in på alla flyktingförläggningar i landet, och från dag ett ge asylsökande utbildning i svenska språket samt hur svenska samhället fungerar.

Alla är vinnare!

Lars Berge-Kleber

Avdelningschef SV Örebro

Ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län Björn Brunnberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons